Ko je bio Petar I Petrović Njegoš

Društvo

Mitropolit cetinjski i vladar, Petar I Petrović Njegoš rođen je 1.aprila 1749. godine u Njegušima, a upokojio se u Cetinju 31. oktobra 1830. godine. Za života se trudio da ujedini sve Slovene i Srbe u jednu državu. U monaški život stupio je kao dečak, sa samo 12 godina. Titulu mitropolita i gospodara Crne Gore dobija 1782. godine. Ceo svoj život posvećuje Bogu i svom narodu. Zavladičio se 1784. godine, a 1798. dolazi na snagu prvi zakonik Crne Gore koji je on sastavio.

Petar I Petrović Njegoš prema sebi je bio veoma samokritičan i surov, a prema drugima pun empatije, ali pre svega pravedan. Živeo je skromno, u maloj keliji, želeo je da ga tretiraju kao i svakog drugog prostog monaha iako je bio državnik i upravljao čitavom jednom zemljom. Za vreme njegove vladavine dobijene su velike pobede nad Osmanskom vojskom. Uz molitvu, ali i domišljatost hrabrog viteza Crna Gora postaje velika državna sila.

Pred smrt ostavio je svom narodu zavet da žive u miru, ljubavi i da ih sloga zauvek prati. Nakon četiri godine od smrti, na dan Svetog apostola i jenavđeliste Luke, biva otvoren njegov grob gde su se nalazile, Božijim čudom, netruležne, cele mošti. Ovu čudesnu i radosnu vest objavio je narodu njegov sinovac i naslednik Petar II Petrović Njegoš. Njegov naslednik je bio svestan da će tako i ostalom pravoslavnom svetu uliti nadu u drugi Hristov dolazak i život večni. 

Petar I Petrović Njegoš, kanonizovan je u Svetog Petra Cetinjskog i proslavlja se u pravoslavnim crkvama širom sveta 31. oktobra, na isti dan kada pravoslavna crkva obeležava i Svetog apostola i jevanđelistu Luku. Mošti Svetog Petra Cetinjskog počivaju u Cetinjskom manastiru u Crnoj Gori. 

Za praznik Svetog Petra Cetinjskog vezuju se poneki običaji. Naime, veruje se da se 31. oktobra, otvaraju vrata doma za svu rodbinu, prijatelje i poznanike. Takođe, ako se ide negde u goste ne bi se trebalo ići praznih ruku. Kako je u pravoslavnom kalendaru dan posvećen Svetom Petru Cetinjskom crveno slovo, ne bi se trebalo raditi neki veći kućni poslovi.
Autor: Anđela Petrić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *