KO JE BIO POSLEDNJI CAR VIZANTIJE?

Društvo

Konstantin XI Paleolog, poznatiji kao Konstantin Dragaš, rođen je u Konstantinopolju 8. februara 1405. godine, a poginuo je 29. maja 1453. godine. Ne zna se tačno gde je i kako poginuo, pa se za njega vezuju brojne legende. Neretko se pri njegovom imenu pravila greška, pa se u nekim izvorima može pronaći i kao Konstantin XII. Vladao je od 1449. do 1453.

Bio je sin Manojla II i srpske princeze Jelene Dragaš, a prezime njegove majke postaje njegov lični pečat po kojem je ostao prepoznatljiv sve do danas. Jelena Dragaš bila je jedina srpskinja koja je nosila titulu vizantijske carice. Ona je nosila carsku krunu pune trideset i četiri godine sve do smrti Manojla II, kada se i zamonašila. Još kao mladić zanimao se za lov, jahanje, borbu i imao je veliku hrabrost i jačinu kako fizičku, tako i psihičku.

Za poslednjeg vizantijskog cara vezuju se brojne istinitosti, ali i legende. Naime, Konstantin XI je iz crkava uzimao novac kojim je prehranjivao i plaćao svoju vojsku sa zakletvom Bogu da će višestruko vratiti čim odbrani grad i sve bude bezbedno. Iz toga zaključujemo da je bio spreman na sve da zaštiti i dotatno motiviše ljude koji su se borili sa njim, bio je spreman poginuti za svoj narod i svoju veru. To se možda najbolje može videti iz njegovih reči, kada je okupio svoje ratnike u crkvi Aja Sofija: 

 „Postoji vreme kada Čovek mora biti spreman da se suoči sa smrću kada se bori za svoju Veru, Državu, Porodicu ili Suverenja.(…) Što se mene tiče ja ću umreti za svoju veru, za svoj grad i za svoj narod.“ 

Zatim, zastupljena je legenda da je Konstantin XI proglašen za „Besmrtnog cara“. Ta legenda se vezuje se za pad Carigrada i veruje se da tada poslednji vizantijski car nije poginuo već se pretvorio u kamen i čeka vreme da se trijumfalno vrati kroz zlatnu kapiju Carigrada. Dakle, veruje se da ga je od smrti spasao andjeo tako što ga je uspavao i pretvorio u mermernu statu. Zatim ga je odneo u pećinu koja se nalazi pod Zlatnom kapijom da tu spava i čeka da hrišćani ponovo oslobode carigrad. Prema toj legendi on će se tek tada probuditi i predvoditi taj boj. Ta

legenda je Turcima vekovima ledila krv u žilama, a to svedoči vekovima zazidan prolaz u zidinama. Donald Nikol, čuveni britanski vizantolg, napisao je knjigu Besmrtni car gde se mogu naći još mnoge zanimljivosti vezane za taj događaj. I sama legenda za Carigrad je veoma zanimljiva. Naime, veruje se da Carigrad nisu ljudi zidali nego da je sam od sebe nastao.

Autor: Anđela Petrić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *