SQUID GAME-serija koja je osvojila Svet

Kultura

 Bili ljubitelji ili ne azijske kinematografije, dva naslova su sigurno svi pogledali, a to su film koji je 2019. osvojio Oskara ,, Parazit˝i trenutno hit seriju na Netflixu ,,Squid game˝. Iako su Korejci već sve ostavili bez teksat 2019. , mnogi su skeptično započeli gledanje ove serije, ali već posle prve epizode bili su uvučeni u priču likova koje pratimo. Gluma, način snimanje i scenografija takođe su doprineli čitavom utisku ove serije.

Serija je bila napisana još 2009.godine, ali ni jedan studio nije hteo da je realizuje, sve do sada kada je kupuje Netflix, i verovali ili ne ona postaje najgledanija serija na ovoj platformi, čak gledanija i od La Case de Papel, koja je trenutno na 5. sezoni. Mesec dana od premijere Squid game je pogledalo 90 miliona ljudi. Očigledno da Netflix dobro zna šta radi, s obzirom da je i ova španska serija imala ne tako slavan početak.

Ova serija može se svrstati u dramu-triler, po svomom žanru, ali ne dajte da vas to zavara jer je ova serija sve sem očekivanog.

Radnja prati Seong Gi-Hun-a, koji je na rubu egzistencije, bez novca, koji zajedno sa još ljudi odlučuje da se prijavi na misteriozno takmičenje. Takmičenje je trajalo šest dana i sastojalo se od šest igara, to su uglavnom dečije igre, koje su neki od učesnika igrali u detinjstvu. Pobedniku je obećana suma od 45 milijardi vona, ondosno skoro 33 miliona evra. Na početku niko ne zna kuda odlazi, niti sa kim se takmiči ali kada shvate možda bi bili zadovoljniji da su ostali kod kuće.

Ovo nije samo igra domišljatosti i spretnosti, već pitanje morala, ljudskih vrednosti i pravih izbora.Seija je ispraćena mnogim skrivenim motivima i neočekivanim obrtima, posle svake epizode želimo da vidimo još i šta će se to dalje dogoditi.

Jedna zanimljivost u  vezi sa ovom serijom jeste to što je dosta scena zapravo napravljeno, a ni je korišten zeleni ekran.

Takođe glumci ove serije, koji ranije nisu bili poznati široj javnosti, u kratkom periodu stekli su ogromnu slavu. Primer toga je glumica i model Ho Yeon Jung, koja je u roku od 7 dana dobila i 17 miliona pratilaca na instagramu. Ovo ne samo da je njena prva uloga, već i prva audicija na kojoj je bila.

Naravno nisu svi jednako očarani ovom serijom, postoje i razne kritike. Pre svega roditelji koji smatraju da je ova serija previše nasilna i da deca ne bi trebala da je gledaju. Ima i  onih koji smatraju da je ovo već viđeno. S obzirom da je već bilo ostvarenja na sličnu temu kao što su ,,Surviving the game˝, ,,Ekstremne mere˝, ,,Hunger games˝itd. 

Mnogi ne vole da gledaju serije dok su one naročito popularne, ali ono što je sigurno jeste da ćete seriju pogledati u jednom dahu i da vas neće ostaviti ravnodušnim.

Autor: Teodora Vujanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *