Ove godine se navršava 14 godina tuge za Tošetom

Kultura

Kada potražimo emociju u pesmi, kada su nam potrebni prelepi i poučni tekstovi koje slušamo u  lepim momentima i u onim manje lepima, sve to možemo naći u opisu jednog od najpoznatijih  pevača Balkana, Tošeta Proeskog. 

Todor Toše Proeski rođen je u Prilepu, Severnoj Makedoniji 25. januara 1981. godine. Već sa 10, 11 godina istakao se pevačkim sposobnostima kada je na jednom dečijem festivalu otpevao pesmu  na cincarskom jeziku. Talenat za muziku nasledio je od majke i oca. Toše je išao u muzičku školu,  a kasnije je studirao i solo pevanje. 1997. godine Toše započinje svoju profesionalnu karijeru.  Godinu dana pre toga bio je član hora u filmu „ Mirotvorac“, u kom ulogu ima i Džordž Kluni.  1999. godine on objavljuje prvi album, a iste godine održava i prvi solistički koncert.  

  1. godine njegov koncert u Sava centru bio je rasprodat. Naredne godine od objavljue neke od  najpoznatijih pesama kao što su „Još jedan stepenik“, „Na mesto zločina“ i druge. 
  2. godine na Evroviziji nastupa sa pesmom „ Life“, sa kojom zauzima 14. mesto. Njegova pesma „This world“, postala je himna UNICEF-a, a on ambasador dobre volje. 2005. on peva prepoznatljivi hit „Prartim te“, koji ga stavlja na sam vrh liste muzičkih izvođača. 

Bavio se i glumom pa je u hrvatkoj seriji „Zabranjena ljubav“, dobio ulogu bogataškog deteta.  Toše je u Hrvatskoj jako lepo prihvaćen i proglašen za najboljeg hrvatskog izvođača i pevača, iako  je Makedonac. 

  1. godina izdaje poslednji album koji se sastoji od velikih hitova poput „Veži me za sebe  usnama“ i „Bože brani je od zla“, koji je dostigao sada oko 31 milion pregleda. Njegove pesme i  dan danas se pevaju, ali teško je preneti tu emociju koju je on posedovao. Obožavao je publiku i  pružao joj predivne koncerte. Za dan zaljubljenih u beogradskoj Areni slušalo ga je više od 10  hiljada ljudi. Bio je i veliki dobrotvor. 

Tragična smrt ovog pevača omela se u momentu kada je bio u jako dobrom periodu svoje karijere.  16. oktobra oko 6:20 časova na putu iz Skoplja prema Zagrebu, automobil u kome se on nalazio  sa još dvoje ljudi udario je u kamion. Toše je sedeo na suvožačevom mestu i jedini je koji je  nastradao iz tog auta. U Makedoniji je sahranjen 17. oktobra uz najveće državne počasti, a tada je  proglašen i Dan žalosti. 

Toše je bio veliki vernik i voleo je da pomaže onima u nevolji. Donirao je prihode sa koncerata u  dobrotvorne svrhe, pomagao deci. Svoje dece nije imao, iako je sa devojkom Andrjanom Budimir  planirao da osnuje porodicu. 

Tošetova prava ljubav prema nekim svedočenjima bila je Blagica Ristovska, manekenka sa kojom  je bio u vezi od 1998. pa sve do 2006. sa prekidima. Kažu da joj je i nakon raskida slao poruke i  karte za koncerte. Njegova druga devojka, pomenuta Andrijana Budimir imala je mnogo problema  sa porodicom pevača nakon njegove smrti. Bilo je tu nesuglasica pa čak i tužba.

Toše Proeski je i dan danas veoma popularan u narodu, njegove pesme su večne iako njega više  nema. Pesme na makedonskom jednako su lepe kao i one na srpskom. Voleo je narod i narod je  voleo njega. Nije bio samo pevač bio je veliki čovek.

Autor: Ivona Đurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *