Gelato ili sladoled?

Biznis

Omiljena poslastice sve dece i odraslih, naročito kada je toplo. Dodatak je različitim kolačima, ne postoji ništa ukusnije od čokoladnog lava kolača uz kuglu sladoleda od vanile, a neki vole da ga stavljaju u kafu, Italijani ga služe uz espreso. Međutim da li je gelato samo italijanski naziv za sledoled ili ipak postoji razlika?

Iako je mala razlika između ove dve poslastice, ona ipak postoji i dovoljna je da bi se kategorisale kao dve različite.

 Sladoled se pravi od baze koja se sastoji od šećera, šlaga, mleka i žumanca. Dakle njegova osnova je neka vrsta krema u koju se kasnije dodaju ukusi po želji(vanila, čokolada, voće…)  Mešanje ovog krema daje mu glatku strukturu i dopušta da vazduh uđe u nju. Manje kvalitetni sladoledi imaju veći procenat vazduha.On mora sadržati minimalno 10% mlečne masti.

Gelato je italijanska hladna poslastica. Naziv je nastao od italijasnke reči ,,gelare˝što znači zamrznuti. Njegova osnova je slična osnovi sladoleda. Obično se pravi od celog mleka, nekada se dodaje i krema koja obogaćuje njegovu kremastu strukturu. Osnova, odnosno krema, je slična, ali se meša sporije. Sporije mešanje omogućava ulazak manje količine vazduha, nego što je to slučaj kod sladoleda. Takođe on ima manje masti u odnosu na sladoled, tako da obično imamo utisak da je ,,lakši˝ i da ima svežiji ukus. Zbog manje količine vazduha i masti koje sadrži, gelato je skuplji od sladoleda.U osnovu se najčešće ne dodaju jaja i šlag, da bi dominantan bio ukus glavnog sastojka.

Gelato se smrzava na -12 stepeni, dok sladoled na -18. Ovo omogućava da gelato ima svilenkastu i mekšu strukturu.

Može se reći da je gelato i zdraviji, zobg manje kalorija koje sadrži i manje masti i šećera koji su u sastavu.

Da stvar bude komplikovanija postoji još jedna hladna poslastica koja podseća na sladoled i gelato,a to je sorbe.

Sorbe uopšte ne sadrži u sebi krem, već se pravi od svežeg voća i karamelizovanog šećera. Meša se kao sladoled, brže, što mu daje mekanu i snežnu strukturu.

Autor: Teodora Vujanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *