Kakvo je trenutno političko stanje u Turskoj

Politika

Turska, država koja se prostire na dva kontinenta, svojim izuzetnim položajem između Evrope i  Azije smatra se centrom od velikog strateškog značaja. 

Sekularna republika, odnosno država koja nastoji da se odalji od religijskog uticaja, nekada je  Osmansko carstvo. Osmanlije, veliki ratnici i osvajači, na čelu sa sultanima svoju državu dizali su  na visoku lestvicu uticajnih država. Kada je carstvo propalo i stvorena republika, na njeno čelo  došao je Mustafa Kemal Ataturk koji je državu okretao ka zapadu i modernizaciji. Zahvaljujući  preusmerenju na zapad, država Turska danas je članica mnogih organizacija poput NATO-a, ali i  dalje nije u Evropskoj uniji. 

Iako je dosta napredovala u razvoju, ova država na polju ljudskih prava ne može da se istakne i  baš je to jedna od prepreka zašto ona ne može pristupiti EU. Pored ovoga, Turska ima i velike  probleme sa migrantima koje pokušava da zadrži u njihovom prodoru ka Evropi. Predsednik  Turske Redžep Tajip Erdogan nije zadovoljan stanjem migranata odnosno postupcima Amerike. 

Trenutni predsenik Republike Turske je pomenuti Redžep Tajip Erdogan. On je na ovoj poziciji  od 2014. godine. 2016. godine pučem je pokušan da bude svrgnut sa vlasti međutim bezuspešno. On je težio ka uspostavljanju boljih odnosa sa Amerikom, ali ti odnosi su danas zategnuti. Njegova  vladavina često je opisana i kao sultanska, diktatorska. Neki kažu da se previše oslanja samo na  sebe, da ne sluša druge dovoljno. Turska se nesumnjivo u vremenu njegove vladavinje suočila sa  problemima na istoku, sa izbeglicama. 

Što se tiče problema u državi za vreme Korone, Turska je trenutno u problemima sa ekonomskom  krizom. Turskoj liri pada vrednost kursa, problemi u državi ogledaju se u vidu nezaposlenosti, u  tome što se mnogo žena suočava sa nasiljem u porodici. Turska je napustila Istanbulsku konvenciju  i mnoge žene pretrpele su užasne posledice. Što se tiče turizma, on takođe opada u skladu sa  epidemiološkim merama usled Covida-19.  

Turizam je važan sektor u Turskoj. Turisti koji su se u vreme potpunog karantina našli u Turskoj,  mogli su slobodno šetati dok su državljani te države mogli samo ih posmatraju iz svojih domova,  osim ako nisu izašli jer obavljaju osnovne poslove ili rade u turizmu. 

Što se tiče ulaska u Tursku, državljanima Srbije omogućen je ulazak pod ovim uslovima: 

  1. Dostavljanjem potrvrde o vakcinaciji na engleskom jeziku gde će pored imena i prezimena  biti navedena vrsta vakcine i broj primljenih doza. Vkacinacija mora biti obavljena  najmanje 14 dana pre puta. 
  2. Da su preležali Covid-19 u poslednjih 6 meseci pre putovanja 
  3. Negativan PCR test ne stariji od 72 sata izdat na engleskom 
  4. Ukoliko putnik nema ni jedan dokaz od navedenih, obavezan je da stupi u karantin po  ulasku u Tursku u trajanju od 7 dana kada će biti podvrgnut testiranju. 
  5. U roku od 72 sata, ne ranije, pre ulaska u Tursku putnici popunjavaju elektronski dokument  tokom kojeg dobijaju HES KOD koji pokazuju na graničnom prelazu.

Autor: Ivano Đurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *