Da li znate kad je nastala prva čokolada u Srbiji?

Društvo

Prva čokolada u Srbiji se pojavila 1897.u prodavnici Koste Šonde na Dorćolu, na uglu ulice Cara Uroša i Solunske, zvala se ,,čokolada sa mlekom Olga˝. Verovatno se ni naše bake I deke ne sećaju ove tada čuvene čokolade, koju su mnogi opisivali kao ,,najbolju i najukusniju˝. Pored čokolade Kosta Šonda je prodavao i kakao, praline, keks i led.

Kostu su mnogi pamtili kao tihog i mirnog komšiju koji je često stajao na pragu svoje radnje i posmatrao prolaznike na Dorćolu. U drugoj polovini devetnaestog veka Kosta se zajedno sa bratom preselio iz Grčke za Beograd, u tom periodu Beograd je bio grad u razvoju, koji se sve više približavao zapadu, a sve manje je bio orijentalni grad. Nikola je držao bakaluk, a njegov brat Kosta je na Dorćolu otvorio prodavnicu. Iz male radionice u kojoj su se proizvodile bombone razvila se 1905. velika fabrika.

Preduzetnički duh koji je posedovao Kosta, je bio uočivi, s obzirom da je stalno razvijao nove ideje. Tako je i smislio da bi kafa sa ukusom mogla da bude dobar proizvod, te je prodavao kakao koji su mnoge domaćice mešale sa kafom. Njega je nasledio njegov sin, Mihajlo, koji je od oca nasledio smisao za poslovanje.

Nakon očeva smrti on proširuje fabriku u kojoj je radilo samo 35 radnika. U periodu u kom je Nikolaj prevodio posao čoklada je počela da se smarta najboljom i bila je prikazivana širom Evrope u Parizu, Rimu, Londonu, Bordou itd.

Mihajlo je obogatio od prodaje svojih poslastica, ali je uvek i davao. Podržavao je domove za stare, davao siromašnima, ulagao u kulturu. Zbog njega su u prestonicu filmovi stizali jednakom brzinom kao i u ostatak Evrope.

Jedna od njegovih inovativnih ideja, nastala je zbog njegovog interesovanja za fudbal. Osmislio je da bi u omotima od čkoladica prodaju sličice fudbalera, a svake godine bi štampao album.

Nakon  četrdeset godina uspešnog rada fabrike, 1941.za vreme Drugog svetskog rata ona je uništena, a Mihajlo je preminuo 1944. kada je na njegovu kuću pala bomba.

Nakon oslobođenja Mihajlov sin, Konstantin je nastavio da se bavi poslasticama, u malo drugačijem svetlu. Radio je u ministarstvu i zaslužan je za osnivanje dve fabrike, koje i danas postoje i u čijim proizvodima idalje uživamo ,,Takovo˝i ,,Evropa˝.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *