Zašto mnogi misle da je Istanbul glavni grad Turske

Društvo

Da li zbog zvučnosti i popularnosti imena ovog grada ili zbog nedovoljnog poznavanja istorije,  mnogi i dan danas glavnim gradom turske smatraju Istanbul. Ne samo da ga smatraju prestonicom  države, nego umesto Istanbul izgovaraju Istambul. 

Kako bismo razjasnili zašto Istanbul, odnosno nekada Carigrad ili Konstantinopolj nije glavni  grad, moramo zaći u istoriju i videti koji su to događaji odlučili sudbinu glavnog grada. 

Svima je poznata činjenica da je Carigrad odnosno Konstantinopolj bio glavni grad Vizantije.  Vizantija odnosno Istočno rimsko carstvo nastavilo je da postoji i nakon pada Zapadnog rimskog  carstva sve do osvajanja od strane Osmanlija 1453. kada je vojska pod vođstvom Mehmeda II koji  je zbog ove pobede nazvan Osvajač, zauzela ovu prestonicu. Od tada, Carigrad postaje prestonica  drugog velikog carstva, Osmanskog. Aja Sofija koja je izgrađena još za vreme Justinijana I kao  hrišćanski hram, danas džamija nalazi se upravo u ovom gradu, koji je danas poznat pod nazivom  Istanbul.  

Ovaj grad se nalazi na veoma povoljnom geografskom položaju. Na samoj granici Evrope i Azije,  on predstavlja dobro mesto za trgovinsku razmenu. Kada je Mehmed II osvojio grad, naredio je  zidanje palate Topkapi koja i danas može da se poseti. Pre toga prestonica carstva bio je grad  Jedrene. Vrlo brzo hrišćanski spomenici zamenjeni su muslimanskim. Kako su se smenjivali  sultani, tako je Istanbul doživljavao uspone i padove. Za vreme nekih dostigao je arhitektonski  procvat, pa možemo pomenuti čuvenog Sulejmana Veličanstvenog koji je ovom gradu dao  poseban sjaj uz svog arhitektu Mimara Sinana. Ankara je u to vreme Osmanskog carstva bila  zapostavljena, ali je smatrana dobrim trgovinskim putem. 

Glavni grad Osmanskog carstva Istanbul, zamenjen je 1923. Ankarom nakon što je uspostavljena  sekularna država pod vođstvom predsednika. Istanbul je predstavljao centar onoga od čega je nova  država pokušala da se odalji. Četiri godine pre toga, 1919. Mustafa Kemal Ataruk je u Ankari  otvorio svoj štab odakle je organizovao borbu protiv Grka i vlasti odnosno sultana koji je stolovao  u Istanbulu. 

Ankara je veoma značajan istorijski grad u Turskoj. Pomenuti grad u istoriji se može čuti i pod  nazivom Angora pa je tako čuvena bitka kod Angore 1402. iznedrila veoma velikog viteza velikana  Despota Stefana Lazarevića koji se protiv Tatara borio uz Osmanlije. Upravo je Stefan svoju titulu  despota dobio u Konstantinopolju u povratku u Srbiju. Angora se od 1930. zvanično zove Ankara.  Danas u Ankari živi preko 3 miliona stanovnika. Između Ankare i Istanbula deli vas oko četiri sata  vožnje. 

Trenutno, iako nije glavni grad više, Istabul je prava turistička atrakcija, u ponudi su razni izleti,  vožnja Bosforom, tursko veče, tradicionalna kuhinja i tako dalje. Povoljna putovanja izbor su  mnogih zaljubljenika u ovaj grad, pa mu se mnogi rado vraćaju. Šoping je takođe veoma privlačan  u ovom gradu pa su pazari ili pijace puni. 

Autor: Ivana Đurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *