Šta predstavlja simbol polumeseca i zvezde na zastavama

Društvo

Znamo da zastave mogu biti obeležje države, opštine, možda čak mogu predstavljati i političke  stranke ili biti vrsta signalizacije. Kako god se koristile, one nose određenu simboliku na sebi u  vidu boja, grba ili nekog drugog simbola. Nekada su bogate vladajuće porodice na zastave stavljale  svoje grbove koji bi označavali njihovu lozu. Nauka koja se bavi proučavanjem zastava naziva se  veksilologija, a nauka o grbovima heraldika.  

Može se uočiti da je na zastavama muslimanskih zemalja, često simbol polumeseca sa zvezdama,  u daljem tekstu pokušaćemo da shvatimo zašto je to tako. 

Trenutno u svetu postoji nekoliko država koje na svojim zastavama imaju ova dva simbola iako se  boje tih zastava razlikuju. Polumesec generalno nije od početka smatran kao pojam islama  međutim dosta zemalja ga poseduju na svojim zastavama. Zašto je to tako? 

Malezija, Alžir, Azerbejdžan, Turska, Maldivi, Pakistan, Tunis, Uzbekistan i druge mislimanske  države na zastavama imaju kombinaciju polumeseca i zvezde (jedne ili više) ili sam polumesec. 

Kada se osvrnemo u prošlost, vidimo da su ova dva simbola zajedno bili obeležje Osmanskog  carstva. Čak i pre nastanka Islama, ovaj simbol polumeseca koristili su turci i narodi centralne Azije kao znak obožavanja sunca, meseca i drugog. A on je bio i pre rođenja Hrista simbol gradske  zastave Konstantinopolja. 

Sama simbolika u istoriji nije bila ista kao danas. Oblik polumeseca u Hrišćanstvu označavao je  Bogorodicin simbol, u Indiji je pak imao sasvim drugo značenje. Kao što krst simbolizuje  Hrišćanstvo, tako su muslimanki preuzeli ovaj simbol kao svoj. Polumesec se koristio kao ukras  džamijama i drugim građevinama, međutim verski učenjaci nisu sigurni zašto su muslimani  koristili bas njega. Prema menima to je zbog lunarnog kalendara, neki smatraju da je polumesec  sa zvezdama na nebu video Mehmed Osvajač pred osvajanje Carigrada, današnjeg Istanbula. 

Na zastavi Malezije, polumesec je simbol Islama, zastava Turske je skoro identična onoj iz  Osmanskog carstva usvojenoj 1844. godine dok je pre toga broj krakova zvezde bio drugačiji, u  Pakistanu on prestavlja napredak na zastavi.  

Kako što se može videti, u različitim muslimanskim država on neretko predstavlja različite  pojmove, međutim većina na polumesec gleda kao na muslimanski znak. 

Vera Islama nije u istoriji imala svoj simbol, a mnogi danas ne prihvataju polumesec kao simbol  ove vere.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *