Kratka istorija smajlija

Društvo

Razvitkom tehnologije i sve većom zastupljenošću društvenih mreža često koristimo takozvane smajlije, raznih rekacija i značenja. Međutim, da li znamo uopšte kada su oni nastali i kako su počeli da se koriste?

Klasični smajli žute boje sa prepoznatljivim osmehom nastao je 1963. godine u američkom gradu Vusteru u Masačusetsu, a njegov tvorac je grafički dizajner Harvi Bol. Zadatak je dobio od kompanije State Mutual Life Assurance Company da napravi neki prizor koji će oraspoložiti njihove zasposlene i dati im motivaciju. Harvi je navodno proveo samo 10 minuta smišljajući nasmejano lice, a žutu pozadinu je izabrao zato što je sunčana i vedra. Za ovaj postupak je dobio tadašnjih 45 dolara.

Godine 2001. Čarli Bol, sin Harvija Bola, osnovao je kompaniju „World Smile Foundation“, u nameri da smajlija iskoristi u nekomercijalne svrhe, to jest, kako bi učinio nešto lepo za ljude širom sveta i oraspoložio ih, baš kako je to njegov otac pre uradio. 

Danas smajli možemo naći na raznim proizvodima u raznim oblicima i svima je fascinantno šta je uradio jedan smajli koji je nastao u 10 minuta rada. 

Takođe, poznato je da je francuski novinar Frenklin Lufrani osnovao kompaniju pod nazivom „The Smiley Company“ kako bi iskoristio tadašnju popularnost pojave smajlija. I dan danas ova kompanija je vlasnik prava smajlija u čak 100 zemalja širom sveta.

Autor: Milena Vlajić

1 thought on “Kratka istorija smajlija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *