45 godina od smrti Silvane Armenulić

Društvo Kultura

Jugoslovenska pevačica Silvana Armenulić, tragično je izgubila život 10.okobra 1976. Godine u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd – Niš.

Silvana je važila za neverovatnu pevačicu, božanstvenog glasa ali I fatalnu ženu čije je srce uspeo da osvoji samo Radmilo Armenulić, bivši teniser, sa kojim se I venčala davne 1962. godine. 

Bivši teniser je jednom prilikom govorio za Novosti o saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginula njegova supruga. 

“Vraćala se iz Aleksandrovca i u jednom trenutku ju je zabolela glava. Pevala je tamo u nekoj kafani i udarila glavom u neki šiljak, pa se s Miodragom Jašarevićem promenila u Kolarima i on je seo za volan. Da li je pao u šećernu komu ili je zaspao, šta se desilo, to se ne zna ni dan-danas. On inače nije vozio brzo, a tada se valjda oslonio na gas i direktno su udarili u kamion. Na mestu su ostali mrtvi on, Silvana i njena sestra Mirjana, koja je bila u drugom stanju. I to je cela priča.”

Jedan od događaja koji je dugi niz godina pratio Silvanu kroz medije, pa čak i do dana današnjeg, jeste njena tuča sa poštanskom službenicom, Leposavom Jankov, koja je ujedno bila I ljubavnica njenog muža.

Naime, Leposava je zadobila teške telesne povrede prilikom obračuna koji je imala sa Silvanom. 

Silvana je ispričala svoju verziju te price: “„Htela sam da pristanem na razvod, jer više nisam mogla da izdržim razna mučenja i intrige koje mi je priređivala. Ali kad sam čula kako kuje planove da Gordanu odvede u Nemačku, gde je živela sa Radmilom, odlučila sam da sa njom porazgovaram, da joj kažem da ću dati razvod braka, samo da dete i mene ostave na miru. Šta je meni tada rekla nije za novine. Mnogi njeni rođaci i prijatelji pretili su mi svakodnevno. Jednog jutra neko zvoni, provirim, i vidim dva nepoznata čoveka. Otvorim vrata i pitam koga traže. Kažu – Radmila. Kad se Radmilo pojavio, počeli su da mu prete. Bili su to, kako sam kasnije saznala, očuh i zet. Došli su, rekoše, da se obračunaju sa mnom što ne dam razvod braka. U jednom trenutku njen očuh zasuka rukave i poče da viče: „Ja ću da ti nagrdim lice. A znaš kako? Slomiću flašu, pa ću njom da te izgrebem“,ispričala je svojevremeno pevačica.

Takođe, jedno od važnijih poznanstava bilo je sa Tomom Zdravkovićem. Nakon prikazivanja filma “Toma”, ova ema se opet uzburkala I izazvala interesovanje širom zemlje. 

Postoji mnogo priča kako su se zapravo Toma I Silvana upoznali… 

Po onoj najromantičnijoj, Zilha Barjaktarević, kako joj je bilo pravo ime, a koja je glasom za hlebom, stigla je u Leskovac iz svog Doboja, srela je promrzlog dečaka na klupi u parku, nahranila ga, a onda joj se on poverio da ume i da peva, zbog čega mu je obezbedila tezgu, da dopuni njene nastupe. 

Toma je bio skroman momak I gosti su ga voleli, Čak I bez Silvane je imao zakazane kraće nastupe u “Hisaru”, na kraju grada. Na tom prvom nastupu pred njom i on je bio smeten, da bi mu ona odmah posle prišla i rekla sada već čuvene reči: 

„Lepo pevaš, bato. Ipak, moraš malo da se doteraš, ne možeš takav pred ljude, što ne obučeš nešto lepo… I moraš da veruješ u sebe, bato. Samo tako možeš da uspeš“.

Kasnije, kad je već postao najtraženiji folk kantautor i pevač, upravo je on za Silvanu napisao pesme koje su je proslavile na čitavom Balkanu. Između ostalog i hitove „Šta će mi život„, koju i dan-danas u kafanama neprekidno naručuju svi kojima srce pati i koje duša boli.

Na toj turneji, tokom mnogih putovanja i dugih razgovora, Toma je upoznao sve njene probleme, život, način izražavanja, ušao joj je u dušu. Međutim, baš tad su mu tražili pesmu za Beogradski sabor.

„A ja sam razmišljao o Silvani i onom njenom šta će mi život. I pošto smo imali pauzu, pio sam sa nekim društvom dva-tri dana, totalno sam bio bolestan, umoran i probudio se u hotelu Slavija. Oko devet trebalo je da krenemo na turneju. Onako sav izbezumljen, mamuran, glava mi otpada, siđem, poručim kafu i iz čiste muke uzmem od konobara blokčić za račune i olovku. Mislim, to mi nikad nije bilo teško, sad ću bar da napišem pesmu za Beogradski sabor. Odjednom, shvatim da će pesma Šta će mi život biti odlična i ostavim je za sebe, da je pevam na Saboru. Na turneji Silvana mi je govorila da treba da snimi ploču i u isto vreme postoji šansa da igra u nekoj televizijskoj seriji. A nema pravu stvar ni za ploču ni za seriju. Kad smo se vratili sa turneje, ja sam krijući se malo od nje, otišao u studio da snimim numeru Šta će mi život. Radio Beograd i Estradaspremali su zajedničku ploču sa stvarima koje će biti na Saboru, ali Silvana je čula pesmu baš u tom studiju Pet i počela da me ubeđuje: Dado, molim te, ova je pesma za mene, ti moraš da mi je daš. I šta ću, dam joj numeru. Uostalom, to je bila njena priča, pesma je nastala od onoga što je ona meni pričala. Uzmi, ionako sam je pravio za tebe. Tako je bilo suđeno“ otvorio je dušu u jednoj svojoj ispovesti Toma Zdravković.

Pesma „Šta će mi život“, koju je Silvana pevala i u seriji „Ljubav na seoski način„, prodala je ploču na kojoj se nalazila u 300.000 primeraka. Zvezda je rođena.

Uprkos tome što je konačno postigla ono što je htela, što živi život o kom je jedva smela da mašta kao musava devojčica iz Doboja, u Silvanom oku uvek je bila prisutna senka crnih slutnji.

 

Autor: Anđela Golijanin

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *