Jovanka Broz- uspon i pad prve dame SFRJ

Politika

Jovana Budisavljević Broz rođena je 7. decembra 1924. godine u mestu Pećane, Republika Hrvatska. Javnosti je poznata kao učesnoca Narodnooslobodilačke borbe i supruga predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. 

Nakon okupacije Jugoslavije, 1941. primljena je u članstvo Saveza komunističke omladine i tada počinje da radi za Narodnooslobilački pokret. Godine 1942. stupa u partizane, u tada formiranu Prvu ličku žensku četu, koja je potom uključena u sastav Druge ličke brigade. Zajedno sa Šestom lićkom devizijom prošla je ratni put od Like do Drvara, gde je bila politički komesar partizanske bolnice, a potom do Beograda i Sremskog fronta. Bila je odlikovana Ordenom za hrabrost tokom rata.

Postoji zanimljivost vezana za Jovanku, koja govori o njenom prepoznatljivom šarmu i vedrom osmehu, zbog kog je bila poznata i kao „jugoosmeh“.

Po završetku Drugog svetskog rata 1946. dobija prekomandu u Maršalat- kabinet Josipa Broza Tita, gde ubrzo postaje i njegova lična sekretarica.

Što se tiče tog dolaska na položaj Titove sekretarice, imamo podeljena mišljenja. Jedna strana kaže da je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Raković organizovao audiciju za devojku koja bi bila dostojna rada u Titovom kabinetu, gde je na kraju od top 5, Tito izabrao baš Jovanku. Druga strana navodi da je Jovanka poslata u Titov kabinet kao „ ruski špijun“, što je Jovanka u međuvremenu i demantovala.

Brak između Jovanke i tada 32 godine starijeg Josipa Broza Tita sklopljen je 1952. godine u Iloku, u vili Dunavka, u potpunoj tajnosti. Spekulisalo se da se godinu dana nije znalo za taj brak, sve do Jovaninke pojave tokom posete britanskog ministra spoljnih poslova Entoni Idna.

Jovanka je glasila za jednu damu, čiju otmenosti nije bilo moguće kopirati. Ljudi su zavideli kakvu je ženu imao Tito pored sebe, iako je možda nije ni zaslužio. Jugoslavijom su kružile priče da mu je Jovanka prećutkivala sve preljube i da je živela samo kao „simbol“. 

Umesto lagodnog života, njoj je pripalo da uvek bude vezana uz čoveka- instituciju, mnogo starijeg od sebe, da se unapred odrekne majčinstva, da predstavlja državu koja će nestati, da postane žrtva dvorskih spletki i da starost provede u bedi.

Veliki problem je predstavljalo to što su neki smatrali da je upletena u neke politčke afere, iako Jovanka nije imala nikakvih dodirnih tačaka sa tim.

Godine 1975. Jovanku hapse i vode u Begrad, gde organizuju komisiju koja će proveriti Jovankino duševno stanje. Zaključeno je da Jovanka nije imala nikakve veze ni sa jednom političkom spletkom, i da je sve to bila njena paranoja. Nije bila opasnost za Tita, ali je bilo preporučeno, da se zbog njenog zdravlja njih dvoje neko vreme udalje.

Ona je ubrzo iz kuće u kojoj je živela sa Titom preseljena u kuću Bulevar mira, na Dedinju. Nije joj bilo dozvoljeno ni da vidi Tita kada se razboleo. Jovanki je čak bilo zabranjeno da prisustvuje Titovoj sahrani, ali je uz pomoć Indire Gandi ipak uspela.

Nakon njegove smrti 1980. godine, bila je neko vreme u kućnom pritvoru. Život kojim je živela Jovanka bio je jako bedan. Sva garderoba je bila uništena, policija bi kad kad ulazila u kuću i rušila sve po kući. Iako je imala osnov za penziju kao Titova udovica, ali i kao potpukovnik Jugoslovenske armije, njen jedini prihod do kraja života bila je državna apanaža.

U filmskoj industriji možemo naići na dosta materijala i o Titu, ali i Jovanki. Ove godine je snimljena serija „ Jovanka Broz i tajne službe“.

Preminula je 20. oktobra 2013. godine u Beogradu. Sahranjena je po svojoj želji, pored svog supruga Josipa Broza Tita.

Autor: Milena Vlajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *