Hose Munika najsiromašniji političar na svetu!!

Uncategorized

Hose Alberto Muhika Kordano rođen je 20. maja u Montevideu. Bio je urugvajski političar i bivši gerilski borac. Studirao je prava, ali ga je više privukla politika.

U vremenu kad je cela Latinska Amerika bila pod represijom režima, Hose je postao član gerilskog Pokreta nacionalnog oslobođenja- Tupamarosima. Vodio ih je tok kubanske revolucije, pljačkali su banke i pomagali ljudima koji su se nalazili u teškoj finansijskoj situaciji. Ovim koracima su prskosili korumpiranim urugvajskim vlastima čekajući priliku za državni udar. Bili su u nemilosti, hapšeni i mučeni. Čak je i sam Muhika u toj borbi bio ranjavan šest puta, četiri puta su ga zatvarali, dvaput je bežao iz zatvora, a potom je usledilo hapšenje i Hosea su okovali. Tako zatvoren, proveo je tačno 13 godina, od toga dve godine u samici.

Svoj položaj predsednika obeležio je po velikoj skromnosti i javnosti je takođe poznat kao „ nasiromašniji predsednik na svetu“. Zasluga ovog nadimka bilo je to što se Hose vozio starom „bubom“ i sovju platu davao siromašnima. Ceo svet ga prepoznaje kao političara za primer, ali pre svega kao čoveka velikog srca kog moć nije promenila.

Hose Muhika je jednom prilikom izjavio da moć ne menja ljude, već samo razotkriva njihovo pravo lice. Za sebe je smatrao da njegovo lice blista jedinstvenom energijom, uprkos borama i ožiljcima koje mu je život naneo.

Poznati srpski i jugoslovenski reditelj Emir Kusturica imao je priliku lično da upozna Hosea. Jednom prilikom je izjavio da kada je čuo za predsednika koji vozi traktor i sam popravlja kuću, odlučio da snimi film o njemu, o omiljenom predsedniku Urugvaja. 

Biografski film „Pepe, jedan uzvišeni život“, imao je premijeru na Kanskom festivalu 2019. godine.

Jednom prilikom, Hose je za našeg predsednika Aleksandra Vučića izjavio sledeće: „Vučić brine o svom narodu i brine za svoj narod. Zabrinut je u kome smeru ide zemlja. S jedne strane mora da neguje ekonomske i ostale veze sa Evropom, ali isto tako brine i da ne izgubi prijateljstvo i odnose sa Rusijom. Čak mi se čini da je to njegova glavna preokupacija.“

Do 2015. godine Muhika je bio na položaju predsednika Urugvaja. Nakon toga preuzeo je ulogu senatora. Ostavku je podneo, kako navode izvori, zbog pandemije Covid 19. Prioritet mu je njegovo zdravlje, a obzirom na svoje godine i hronične zdrastvene probleme, ostavka je bila prava odluka.

„ Tajna sreće je da živiš u skaldu sa sopstvenim vrednostima i stavovima. Budi svoj, i ne pokušavaj da nametneš svoje kriterijume drugima. Ja ne očekujem da drugi žive poput mene. Želim da poštujem slobodu. To dolazi sa hrabrošću da kažete šta mislite, čak i ako ponekad drugi ne dele to mišljenje“, objasnio je Hose Muhika.

Autor: Milena Vlajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *