Da li je domski život najlepši za studente?

Društvo

Studentski život smatra se najlepšim periodom života. Upis na fakultet i početak svakodnevnih obaveza koje nisu bile ranije prisutne, predstavlja veliku prekretnicu. Za sve, ne samo za studente nego i njihove roditelje, menja se život. Menjaju se aktivnosti i navike, proširuju se kontakti i interesovanja, povećavaju se perspektive i mogućnosti. Nov početak jeste zanimljiv, ali nekada može biti težak i zahtevan. Najbitnije je prebroditi prepreke koje se nađu na putu i zakoračiti u ovaj period sa osmehom.
U Srbiji postoji nekoliko univerziteta, ali oni su uglavnom u većim gradovima. Nažalost, nemaju svi priliku da studiraju u svojim rodnim gradovima, zbog čega se sele u druge urbanizovanije predele. To svakako da jeste određeni napredak i progresivan razvoj za studente, ali neki koji nemaju uslova i mogućnosti prinuđeni su, neretko, da odustanu od studija. Onima, koji ne menjaju prebivalište zbog studiranja je dosta olakšano funkcionisanje i privikavanje na fakultet i sve ono što ide uz njega. Za one koji se sele u drugi grad ili čak drugu državu, ova promena je znatno veća. Taj početak za neke predstavlja lepo sećanje, dok su neki imali manjih ili većih poteškoća.
Dolazak u novu sredinu ne odnosi se samo na potragu mesta za stanovanje, već i adaptiranje na okolinu, nove ljude i navike. Uzmimo primer Beograd. To je živahan, brz i grad koji je stalno budan. Svi su stalno u žurbi i svi nekud jure. Nervoza se oseća u vazduhu, a tišine gotovo da nema. To je velika promena i kontrast za sve one koji nisu navikli na takav način života, pogotovo oni koji su živeli u mirnim i malim mestima. Neki žele da zadrže svoj mirni kutak i kreću u potragu za stanom, gde će imati svoj prostor i tišinu. Neki se odlučuju da žive sami, neki sa prijateljima, neki sa rođacima. Sa druge strane, tu su i oni koji se odlučuju da budu okruženi drugima i da imaju dinamičnije studiranje, pa se odlučuju za studentske domove.
Koliko sličnosti, toliko i razlika ima između života u stanu i života u domu. Svi koji su živeli ili žive u domu su zadovoljni uslovima i ne bi menjali mesto stanovanja. Studentski domovi nisu savršeni i imaju nekih mana, ali pozitivnim komentarima i pohvalama nema kraja. Oni studentima pružaju sve što im je neophodno da svoje studiranje prebrode na što lakši i lepši način. Čitaonice, teretane, vešernice, prodavnice, menze samo su neke od prednosti koje postoje u okviru njih. Upoznavanje sa novim ljudima, cimeri, žurke i okupljanja u dvorištu sa sobom nose lepe uspomene i sećanja.
Praktičniji život, ali i dosta jeftiniji, olakšavaju roditeljima da se snađu u raspoređivanju troškova, koji su često za studente veliki. Svaki dom sa sobom nosi svoju čar, ali doživljaj u studentskom domu zaista ume da bude zanimljiv i dinamičan. Mnoge priče, upoznavanja, druženja i ljubavi dogodile su se u okviru domova. Dosta njih steknu prave prijatelje i životne saputnike zahvaljujući životu u domu. Sve u svemu, lepe reči i komentari obasipaju funkcionisanje i rad studentskih domova. Mnogi izlaze zadovoljni i toplo preporučuju pridošlim studentima da se opredele za njih.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *