Zašto Palestinci nemaju svoju državu?

Politika

Na pomen Palestine i Izraela, ljudi uglavnom pomisle na rat za koji smatraju da se vodi iz verskih razloga. Međutim, ovaj rat se vodi jer obe strane smatraju da polažu pravo na teritoriju.

Pre britanskog, odnosno Belfurovog plana da na toj teritoriji uspostavi nacionalni dom za Jevreje, vlasništvo nad zemljom bilo je palestinsko i nju je naseljavalo arapsko stanovništvo. To stanovništvo su činili muslimani, katolici, pravoslavci, Asirci…Ujedinjene nacije su 1947. godine odlučile da podele Palestinu: 44% su dale Palestincima, a ostatak državi Izrael koja je uspostavljena 1948. godine. Nakon toga izbija rat u kom Izraelci osvajaju 78% palestinske teritorije. Ostale teritorije Palestine (Gaza, Galanska visoravan i Zapadna obala) bile su okupirane od strane okolnih arapskih zemalja. Tako je bilo do 1967. godine kada je Izrael Šestodnevnim ratom te teritorije okupirao uz opravdanje da sve okolne arapske zemlje žele da unište Izrael. Tada je okupiran i istočni Jerusalim.

Istorijski gledano, teritorija današnje države Izrael je od davnina bila naseljena Palestincima. Nakon svih ratova i sukoba, Palestinci su proterani sa te zemlje, njihove kuće su porušene i oni danas nemaju svoju zemlju već naseljavaju okolne arapske zemlje. Oni koji su ostali na teritoriji Izraela žive u neizvesnosti i strahu.

Autor: Lidija Knežević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *