Ko su srpski Nju ejdž četnici?

Društvo

“Javnost tu i tamo čuje za njih, ponekome zagorčaju život, nekoga zasmeju… Internet-grupe poput Nju ejdž četnika misle da je sve što rade „trolovanje“. Drugi misle da je pitanje dana kada će se nasilje izliti na ulicu.” navodi se u Danasu.

Nedavno je jedna vest projurila kroz mnoge medije, na izložbi „Avenija mimova“, organizovanoj u okviru Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022, potukle su se dve grupe „četnika“ – Nju ejdž četnici i Eko četnici.

Iako se ovde nije radilo o tuči između dve grupe, već o konfliktu između dva člana koji su pripadnici ovih grupa. No brojni portali u Srbiji preneli su potom „saopštenje“ Nju ejdž četnika u kojem se kaže da sukob nije bio ideološki, nego ekološki. Naime, oni se tobože zalažu za ekonomsku nezavisnost i sopstvenu proizvodnju struje iz termo-elektrana i nuklearki, a Eko četnici bi samo obnovljive izvore energije.

U rečniku interneta to celo saopštenje zove se „trolovanjem“ – podmetanjem naoko ozbiljnog teksta, koji je zapravo sprdnja. Kada se sa interneta izađe u svet klasičnih medija i javnost koja nije upućena u internet-kulturu, dobije se zbrka.

Neki od osnivača ove onlajn-grupe su javne ličnosti, par njih je učestvovalo u stvaranju humorističke emisije „Dnevnjak“, osnivač im je bio autor satiričnog portala „Tarzanija“, a sada snima reklame za jednu kladionicu. On i još neki dosežu do stotina hiljada ljudi postovima na Instagramu ili Jutjubu u kojima, doduše, ne pominju nikakvo četništvo već se bave humorom i promocijom.

U svoje slobodno vreme se okupljaju kako bi prozivali one sa čijim mišljenjem I stavovima se ne slažu. Koncep je vrlo jednostavan, naTelegram grupi, Tviteru, Facebooku ili nekoj drugo društvenoj mreži označe pojedinca čije pisanje im se ne dopada, uz fotografiju te osobe i linkove ka njihovim nalozima. Tu uvek stoji poruka kako bi tu osobu “trebalo pozdraviti”.

Za ostalo se pobrine više od 4.000 pratilaca njihove Telegram grupe, kao i drugi koji se priključe ovim onlajn napadima.

Kaže da osuđuju svaki ekstremizam i da u četu, gde mogu da pišu svi, pokušavaju da izbace one koji pozivaju na nasilje. Ali, to je tek donekle tačno.

Nju ejdž četnici imaju ideološku potku i cilj im je da se „čuje glas nacionalno osvešćene omladine“. Bore se na internetu protiv onoga što smatraju da je dominantna priča današnjice – globalizam, neoliberalizam, socijalizam, komunizam, zapadnjačke vrednosti, sve što već decenijama tobože preti srpskom nacionalnom biću.

Svakako je jasno da ova grupa nema ništa nalik četnicima, niti pokušava da sprovede nihovu “politiku”, već samo da “zabavi” javnost I javno osuđuje ljude sa čijim stavovima se ne slažu. Nažalost svedoci smo da je ovosve češća pojava na društvenim mrežama, kako ove tako I mnogih drugih grupa I da ovakve prozivke lako prerastaju u “cyber bullying”

U januaru je jedan od vođa Nju ejdž četnika targetirao je novinara portala nova.rs Vojislava Milovančevića zbog tekstova o optužbama za silovanje na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Milovančević je bio meta uvreda, ali i pretnji smrću, koje je prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal (VTK). „Uživo nije bilo problema, u smislu da je meni neko pretio, ali je bilo jako neprijatno i nisam se osećao bezbedno – imam malo dete i treba da razmišljam da li će me neko napasti na ulici“, dodaje ovaj novinar.

Na pitanja o pretnjama Milovančeviću, Admin Nju ejdž četnika kaže da osuđuje pretnje, i da misli da to što rade onlajn ne može da dovede do fizičkog nasilja „jer je jasno svima stavljeno do znanja da grupa deluje samo preko interneta“. „Svakako bih voleo da policija i VTK urade svoj posao i utvrde ko je pretio i jako bih voleo da nije iz naše grupe, verujem da nije“, kaže on.

Nužno je da se ovakvo ponašanje reguliše, kao I “rad” ovakvih grupa, jer pozivanje na mržnju je samo jedna od stavki koja može da eskalira u fizičko nasilje kad-tad.

Autor: Anđela Golijanin

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *