Bunjevci-zaboravljen narod ili ne?

Politika

Puno država, puno naroda. Za neke smo čuli, neki su nam blizu a neki skroz nepoznati. Postoji mnogo naroda, mnogo plemena koji su skroz nepoznati javnoj sceni, a neki čak i neotkriveni. Neki se pominju veoma retko, jer je njihova aktivnost bila veća u prošlosti, zbog čega mlađe generacije nemaju mogućnosti da se upoznaju sa narodima, pogotovo sa onima koji žive na istoj ili bližoj teritoriji.
Za Bunjevce ste možda čuli, a možda i ne ali tu smo da vam pružimo neke informacije i zanimljivosti o njima, koje možda do sada niste čuli ili niste imali prilike da saznate nešto više o njima. Bunjevci su slovenski narod. Smatra se da su još davno naselili teritoriju Panonije, pri povlačenju od neprijatelja, a danas pripadnici ovog naroda naseljavaju najviše severni deo Srbije i južni deo Mađarske. Smatra se da su pomagali srpskim vojnicima u sukobima sa Turcima, ali i da su doprineli pripajanju Vojvodine tadašnjoj Srbiji.
Ovaj narod nema toliku poznatu istoriju ni utvrđene granice koje je naseljavao. Nikada nisu imali svoju državu ili vladara koji je upravljao istom, već su naseljavali različite delove Balkanskog poluostrva i stapali se sa drugim narodima. Iako su se mešali i bili pod uticajem različitih tradicija i kultura, Bunjevci nisu dozvolili da njihova obeležja i karakteristike potpuno nestanu. Uspevali su da očuvaju sebe, svoju kulturu, jezik i tradiciju i ne dozvole da se njihovi koreni zaborave i potpuno nestanu. Ono što ih odlikuje jeste miran i skroman život. Uglavnom žive u većoj porodičnoj zajednici, u prirodnoj sredini, daleko od urbanizovanog stanovništva. Zadovoljavaju se malim stvarima, porodica i poljoprivreda su im na prvom mestu, odani su veri i rado obeležavaju i proslavljaju praznike.
Poput ostalih naroda, i ovi narod ima svoje specifične odevne predmete i narodne nošnje po kojima se ističu i ono što ih obeležava. Zanimljivo je i to da se u zavisnosti od položaja u društvu i porodici razlikuje odeća koju Bunjevci nose. Kod njih je izražena kako likovna tako i muzička umestnost. Zalažu se i za očuvanje svojih običaja, jer su uglavnom okruženi pripadnicima drugih naroda i njihovim kulturnim obeležjima i verovanjima.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *