Ko je zapravo predsednik Turkmenistana?

Politika

Predsednik Turkmenistana je Gurbanguli Berdimuhamedov. Kao i u većini država, tako se i ovde često pojavljuju naslovi i čitaju razne vesti o životu, radu i delanju ovog predsednika. Svaka država ima svoj režim funkcionisanja i svaki predsednik ima svoj način rada. Naravno, neki ovu poziciju zloupotrebljavaju, dok je neki časno obavljaju, kako bi pomogli svom narodu kojeg i predstavljaju u javnosti. Postoje razne priče i skandali koji se pišu o njima, neki izmišljeni, a neki, nažalost, tačni. Često se kaže da su mediji ti koji oslikavaju mišljenje i stav naroda, što znači da način na koji je neka poznata ličnost predstavljena u okviru njih je u većini slučajeva i način na koji ona vrši svoju dužnost.
Prvenstveno je bio Ministar zdravlja, gde je po profesiji i završio za stomatologa. Ubrzo postaje zamenik premijera, a danas je zauzeo najvišu državnu funkciju i poseduje titulu predsednika države. Često je u medijima istaknuto nezadovoljstvo građana njegovim radom i da on ne pronalazi načine kako bi popravio uslove života i doprineo poboljšanju postojećeg stanja, već kako bi predstavljao autoritet i ograničavao u raznim sferama stanovnike Turkmenistana. Izašli su tekstovi o tome kako podstiče vladu da reguliše ponašanje stanovnika, tako što će ih kontrolisati u korišćenju tehnologija. Neki smatraju da to naređuje kako bi povećao fizičku aktivnost i promovisao zdrav život kao nekadašnji Ministar zdravlja, dok neki ipak smatraju da to čini kako bi ograničio svakodnevne aktivnosti i razvio sistem u državi kakav on želi. Da li je promovisanje sporta, pravilne ishrane i zdravog života samo maska stvarne namere predsenika, to se ne može sa sigurnošću tvrditi.
Sa druge strane, Berdimuhamedov na razne načine razvija i širi tradiciju ove zemlje. Alabaj psi se smatraju nacionalnim simbolom i nasleđem države, a čak se mogu definisati kao predstavnici ponosa i samopouzdanja. U čast ovoj prelepoj rasi, predsednik je podigao zlatnu statuu ovog psa. Takođe, i rasa konja Ahal Teke se ubraja u nacionalnog predstavnika tradicije Turkmenistana, pa je podignuta i zlatna statua predsednika na konju.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *