Ko je bio Ivan Tasovac

Društvo

 

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac preminuo je sinoc u 55. godini zivot, nakon sto mu je iznenada pozlilo.

Tasovac je bio ministar kulture i informisanja Srbije od septembra 2013. godine do avgusta 2016. godine. U tom periodu je jednom prilikom naglasio kako zaista tesko ocekivati da se za kratko vreme rese problemi u kulturi.

„Svako ko je očekivao da je moguće naštimovati i uigrati kompletnu srpsku kulturu i informisanje za 12 i po meseci ili dve i po godine, taj je ili zlonameran ili ima ozbiljan problem sa manjkom inteligencije. Izazovi su veliki, ali su velike i šanse za uspeh„, rekao je on.

Bio je potomak porodice, kako se prica, kojoj je nobelovac Ivo Andric ostavio srednjovekovni rodoslov pronadjen u Dubrovackom arhivu. Sin glumca Predraga Tasovca i Marije, profesorke klavira u Muzičkoj školi „Mokranjac“, pijanista sa diplomom prestižnog moskovskog Konzervatorijuma „Petar Iljič Čajkovski“ iz klase profesora Sergeja Dorenjskog, kog je među više stotina najuspešnijih ruskih diplomaca primio prvi čovek Ruske Federacije Vladimir Putin, Ivan Tasovac je uspešnu profesionalnu pijanističku karijeru započetu u 12. godini zamenio 2001. mestom najmlađeg direktora u istoriji Beogradske filharmonije.

Rodjen je 1966. godinw u Beogradu, a diplomirao je i magistrirao klavir na Konzercatorijumu “Petar Iljič Čajhovski” u Moskvi.

Tokom profesionalne karijere pijaniste nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Irskoj, Španiji, SAD, Rusiji, Belgiji i bivšim jugoslovenskim republikama i drugim zemljama.

Na njegovu inicijativu , realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD-u, na jesen 2014. godine.

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“ 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Realizaciji brojnih ciljeva i projekata ove fondacije doprinosi i Fondacija „Američki prijatelji Beogradske filharmonije“, osnovana 2012. godine u Njujorku.

Čak i oni koji se nisu slagali sa njegovim izjavama i politikom dok je bio u vladi, oprostili su se od njega putem društvenih mreža.

 

Autor: Anđela Golijanin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *