Koliko imamo LGBT populacije u političkoj sferi?

Politika

Opšte je poznato da u 21. veku imamo veliku dominaciju LGBT populacije, kako među običnim građanima, tako i među onima koji su meta medija, i imaju određenu funkciju. U sferi muzike, glume, pa i same politike. Pojam LGBT nosi tekovinu iz antike, ali se pominje i u ostalim kulturama, i to sve do danas.  LGBT istorija je dugo bila ignorisana i smatraju da se namenski nije pričalo o njoj. Konkretno ispitivanje ove teme započinje tek 1970- tih godina. Zanimljivo je da ova tema i danas deli stanovništvo, na one koji oštro osuđuju i one koji se vode parolom „Ne diraj me, ne diram te“.

Tema koje se najviše komentariše jeste pitanje parade ponosa. To manifestacije koja se simbolično održava svake godine u junu, u znak sećanja na Stounvolsku pobunu, događaj koji se navodi kao prvi slučaj pobune pripadnika LGBT populacije protiv progona seksualnih manjina. Međutim, gledajući na ceo svet, parada ponosa se održava tokom cele godine.

Što se tiče političke scene, LGBT je i tu prisutan.

Kako navode izvori, poslanik Evropskog parlamenta iz mađarske vladajuće stranke Sajer, dao je ostavku pošto je zatečen na homoseksulanoj zabavi u Briselu.  Sve je počelo žalbom komšija, kojima je smetala glasna muzika. Dolaskom policije, u kući je zatečeno oko 20 ljudi, među kojima nije bilo Sajera. Izjavom jednog komšije, utvrdilo se da je jedan muškarac izašao i spustio se niz oluk, gde se indetifikacijom utvrdilo da je to zapravo bio Sajer. Pored svega ovoga, Sajeru su u rancu i nađeni narkotici, za koje je rekao da nisu njegovi i da će rado pristati na testiranje. Ostavku je dao uz obrazloženje da ne može više da trpi pritisak „odozgo“.

Pre nekoliko godina zastupnik u američke savezne države Ohajo Ves Gudman dao je ostavku, nakon saznanja da je imao odnos sa muškarcem i to u svojoj kancelariji.

Ostavku je dao i bivši senator države Oklahoma Ralf Šorti nakon što je optužen za dečju prostituciju zbog navodnog traženja seksa od 17-godišnjeg mladića.

Poznat je i slučaj republikanskog zastupnika iz Indijane, Fila Hinkla, gde su kao dokaz priložene SMS poruke između njega i 18- godišnjaka sa kojim je dogovarao sastanak u hotelskoj sobi. U prepisci s mladićem Hinkl je napisao da želi „dobar provod“ i za to mu je platio 80 dolara.

Zatim, šef Liberala Gido Vestervele ne krije da je homoseksualac.

Ne možemo, a da ne pomenemo našu Srbiju, gde se na poziciji premijera nalazi žena, koja ne krije svoju seksualnu orijentaciju, Ana Brnabić. Ona je prva žena, ali i pripadnik LGBT populacije koja je na položaju predsednice vlade Srbije. Njena partnerka, Milica Djurđić rodila je dečaka Igora. Većina joj je srdačno čestitala, ali su mnogi ukazali na probleme LGBT zajednice u Srbiji- nemogućnost usvajanja dece, nasilje i homofobiju.  Neki od pripadnika LGBT populacije, smatraju da Ana nije mnogo pomogla njihovom položaju u Srbiji, obzirom da je i ona jedna od njih.

Autor: Milena Vlajić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *