Studentski život: Zašto su stanovi u Beogradu poskupeli?

Društvo

Studentski život: Zašto su stanovi u Beogradu poskupeli?

Prva pomisao studentima kada treba da krene nova školska godina i mesec oktobar, jeste potraga za stanom koji će odgovarati njihovim uslovima, ali i budžetu. Od prošle godine, nesigurna situacija prouzrokovana pademijom korona virusom uticala je na poskupljenje stanova. Zašto je to tako?

 

Agonija ili euforija?

Pronalaženje stana budućim studentima predstavlja ogroman trošak za budžet prosečne porodice u Srbiji. Oni koji već žive u Beogradu su u znatnoj prednosti zato što ne plaćaju smeštaj, niti hranu, jer žive u porodičnoj kući. Sa druge strane, za studente koji dolaze iz unutrašnjosti Srbije, prva finansijska stavka je smeštaj.

Prema sprovedenom istraživanju na tržištu nekretnina, najpopularnije opštine za koje su studenti zainteresovani su upravo one u centru grada, ali i Voždovac i Novi Beograd. U zavisnosti od toga da li student bira samostalan i cimerski život, kreću se i cene. Za jednu manju garsonjeru ili jednosoban stan potrebno je izdvojiti između 200 i 250 evra dok oni koji žele nešto prostranije stanove moraće da izdvoje jedno malo bogatstvo, između 400 i 500 evra.

Sezona iznajmljivanja krenula je još u junu kada se i osetio porast oglašenih stanova u blizini najpopularnijih fakulteta. To se može pripisati mnogim studentima koji su ranije završili studije i tako oslobodili stanove koje su iznajmljivali.

 

Cene stanova po najtraženijim opštinama

Da je neko drugo vreme, Beograd bi bio pun studenata koji traže stanove. Prednost svakako imaju oni stanovi koji se nalaze u blizini fakulteta, naročito za brucoše koji tek treba da se upoznaju sa gradom i nekim dinamičnijim stilom na koji nisu navikli. Ovo su neke od prosečnih cena po opštinama koje su godinama najtraženije:

Studenti koji se opredele za Stari Grad plaća će prosečnih 8,33 evra/m2 dok oni, čiji se fakulteti nalaze na teritoriji opštine Voždovac, proći će nešto jeftinije i oni će plaćati oko 6,47 evra/m2. Garsonjere na Žarkovu, Zvezdari, Paliluli i Zemunu nisu pretrpele velike promene u cenama i mogu se naći one od 135 evra pa do 230 evra dok će na istim tim lokacijama ja jednosobne stanove morati da izdvajaju i do 350 evra.

Cene kvadrata stanova za rentu u Beogradu nisu pretrpele veće promene u odnosu na 2020. godinu, pa je tako zabeležen najveći porast cena na Novom Beogradu i Vračaru, dok su na drugim opštinama prosečne cene ostale vrlo slične onima u prvoj pandemijskoj godini.

 

A šta kaže druga strana?

Svaki stanodavac ima svoja očekivanja. Oni podrazumevaju da sa kirijom pokriju osnovne troškove kao i rizike od eventualnih popravki. Ako stave na papir da je i porez na stan poskupeo, onda ne vide ništa loše da i kirija bude veća. Ipak ako se odluče da idu preko agencija, onda je zakupodavac u obavezi da potpiše ugovor sa zakupcem kako bi se definisali jasni uslovi. Vlasnici nekretnina bi uvek hteli više, pa u očekivanju da će moći da podignu stanarine, ugovore ne prave na rok duži od šest meseci.

Zajednički utisak u prvi plan izbacuje epidemiju korona virusa koja je duboko potresla tržište nekretnina u Srbiji. Mnogi stanovi za iznajmljivanje ostali su prazni, ali za razliku od prethodne godine ova aktivnost pojačana je od sredine avgusta i traje i dalje. 

 

Studentski domovi

Najjeftinija opcija je studentski dom, ali nisu imali svi sreće da ga dobiju. On se naplaćuje po cenama između 1.200 i 9.000 dinara mesečno u zavisnosti da li se student na budžetu ili svoje studije plaća sam. Prethodne godine situacija u domovima nije bila najsjajnija s obzirom da su studenti bili primorani da spakuje svoje stvari i prinudno se isele zbog pandemije.

Oni koji nisu našli mesto u studentskom domu, prinuđeni su da stan iznajmljiju privatno, a to je jedan od najvećih troškova tokom studija, saglasni su roditelji koji uglavnom finansiraju svoju decu. Oni naglašavaju da su troškovi jednog studenta u Beogradu mnogo veliki. U proseku, za stan mesečno izdvajaju oko 270 evra, dok za hranu nešto malo manje od toga.

 

Kakva je situacija u ostalim gradovima?

U ostalim univerzitetskim gradovima poput Novog Sada, Niša i Kragujevca, situacija je stabilnija, jer primarni kriteriju, pri odabiru stana nije lokacija shodno drugačijem i mirnijem ritmu života. Cene garsonjera, kao i jednosobnih i dvosobnih stanova nije se menjala u odnosu na prethodne godine. Prema istraživanju sajta 4zida.rs, garsonjera u vojvođanskoj prestonici je 200 evra, a dvosoban stan 300, u Nišu 180 i 250 evra, a u prvoj prestonici moderne Srbije 140 i 190 evra.

Od ove školske godine, studenti mnogih fakulteta pohađaće nastavu prema kombinovanom modelu, pa se iz agencija nadaju da će isto tako biti i veća potražnja za stan. Do tada ostaje nam da čekamo da se situacija stabilizuje i studenti se opet vrate u svoje klupe.

 

Autor: Isidora Simić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *