Koja je to arapska hrana?

Društvo

Pojam “arapska hrana” obuhvata mešavinu regionalnih kuhinja karakterističnih za arapski svet koji se prostire od Magreba, preko Egipta i Levanta, sve do Arabijskog poluostrva. Ove kuhinje su stare nekoliko vekova i održavaju kulturu trgovine začinima i raznim biljem. Arapska hrana je sveža, raznovrsna, zdrava, bogata i aromatična, što je čini sve popularnijom u celom svetu.

Arapsku hranu karakterišu pojedine namirnice. Što se mesa tiče, najčešće se koriste jagnjetina i piletina, a u manjoj meri i govedina i kozje meso. Od začina se najviše koriste susam, šafran, biber, beli luk, kurkuma, kim, cimet, peršun i korijander. Karakteristična je i obilna upotreba pirinča, pšenice i griza.

Što se poznatih jela tiče, svaki deo arapskog sveta ima svoja. Jela karakteristična za Arabijsko poluostrvo su: haris/džariš, kabsa, mutabak, birjani, hanidh i saltah. Jela Mašreka (Irak, Sirija, Liban, Palestina, Jordan i Egipat) su: humus, falafel, baba ganuš, makluba, mansaf, musahan, šauarma, kefta, košari, kuzi, tabuleh i kanafeh. Jela Magreba (Libija, Alžir, Tunis, Maroko i Mauritanija) su: tažin, šakšuka, bastilja, brik, harira, taktuka i šabakija.

Autor:Lidija Knežević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *