Sećanje na našeg velikog državnika Obrenovića

Društvo

Našom državom vladali su mnogi. Srpski vladari su se smenjivali s vremena na vreme. Neki su bili iskusni i veoma uspešni u okviru svojih položaja, dok su neki ipak pokazivali svoje slabosti ili se jednostavno nisu snašli u toj funkciji. Bilo kako bilo, svaki vladar se na svoj način i u skladu sa svojim strategijama i verovanjima borio za svoj narod. Svaki vladar je uzdignute glave stajao ispred svog naroda i sa ponosom ga predstavljao svetu. Danas se prisećamo jednog od naših uspešnih vladara, koji se uspeo istaći iz mase istih. Prisećamo se Miloša Obrenovića.
Miloš Obrenović bio je srpski knez u 19. veku. Poput drugih velikih vojskovođa, sam Miloš je zaslužan za poboljšanje i napredak naše zemlje. Koristeći svoje veštine i taktike uspevao je da popravi trenutno stanje i da maksimalno, koliko je u njegovoj moći, poboljša uslove života srpskom narodu. To je lako reći, ali tada to nije bilo baš tako lako i uraditi, pogotovo što se pretnja od strane turskog neprijatelja osećala u vazduhu. Međutim, Miloš je na razne načine, neke prihvatljive a neke i ne, eliminisao novonastale probleme i nedaće i ubrzo pronalazio adekvatna rešenja. Bio je veoma promišljen i mudar vladar.
Svoje ratne sposobnosti i umeća imao je prilike da pokaže u Prvom i Drugom srpskom ustanku, ali i mnogim drugim bitkama. Svoje veštine je koristio kako bi ne samo ratovao sa neprijateljem već i sklapao dogovore i pregovarao sa njima za bolje sutra. Bio je spreman na sve kako bi njegov narod srećno i zadovoljno živeo i provodio dane u okviru svojih domova.
Pored toga što se zalagao za sigurnost i bezbednost stanovništva, obrazovanje mladih mu je bilo od velikog značaja. Mnogi mladići i devojke dobili su priliku da steknu ali i dopune svoje znanje u državama koje su tada bile velike sile. Sa druge strane, zalagao se da uslovi i unutar granica budu zadovoljavajući kako bi oni koji ostaju da žive tu mogli da rade i da se razvijaju u raznim društvenim sferama. Napredak je za njega bio veoma važan i, može se reći, glavni karakter diplomatije. Bio je uporan i istrajan u svemu što je planirao da uradi za svoju državu i bolju budućnost svog naroda. Za vreme vladavine dosta je ulagao u privredu Srbije.
Ustavom su oni nezadovoljni njegovom vladavinom znatno ograničili njegovu vlast. Nije pristao na takav režim koji mu je nametnut, zbog čega je bio prinuđen da se povuče sa prestola i napusti titulu čoveka koji će konstantno ulagati u svoj narod i njihovu budućnost.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *