Magična Rubikova kocka nikada neće dosaditi

Društvo

Najzanimljivije igračke za decu jesu slagalice. Postoje one koje su raznog sadržaja i oblika. Pomažu dosta u razvoju deteta i njegovih mentalnih sposobnosti i pomažu da se koncentracija održava na nivou. Jedno je sigurno da ovakva vrsta igre, koja se može igrati i u društvu, nikada neće dosaditi ili ostariti. Jedna posebna vrsta slagalice, koja se nalazi u skoro svakom domu jeste poznata Rubikova kocka.
Rubikova kocka ima zanimljivu prošlost. To nije samo obična kocka koja stoji poput ukrasa ili se nalazi u masi drugih kocki. Rubikova kocka je prvobitno nazvana Magičnom kockom. Nju je 1974. godine napravio Erne Rubik, po kome se kasnije i popularizovala u svetu. Ona nije poput ostalih standardnih slagalica, već je poput 3D prikaza. Svrha ove igračke jeste da pokaže da postoji mogućnost da se u prostoru kreću delovi nezavisno od sistema i da svojim kretanjem ne narušavaju sam sistem u kome se i nalaze i ne dovedu do njegovog raspada.
Kocka se sastoji od šest boja, gde svaka strana kocke je u jednoj boji. Poenta jeste da su pločice izmešane i da se ona treba sklopiti tako da je svaka strana u jednoj boji. Na početku ovog izuma kocka se sastavljala iz zabave, ali je kasnije zbog porasta interesovanja i beleženja velikog broja prodanih primeraka, počelo sa organizovanjem takmičenja u sklapanju iste. Rekordi iz godine u godinu rastu i postaju sve bolji. U okviru ovog takmičenja ljudi širom sveta mogu da pokažu i primene svoje talente i veštine.
Naravno, beleženi su prethodni pokušaji sličnih izuma, ali Rubikova kocka je postala veoma popularna širom sveta. Danas mnoge kompanije proizvode i prave igračke i slagalice po ugledu na Rubikovu kocku, neke su čak i kopije. Trenutni svetski rekord u sastavljanju Rubikove kocke iznosi 3,47 sekundi.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *