Hrabri i odvažni Vojvoda Tankosić

Društvo

Preživeli smo mnoge nedaće. Venac bola, tuge i patnje nekada je godinama obavijao našu teritoriju. Mnogi istorijski događaji od velikog značaja odigrali su se upravo na teritoriji Srbije. Istorijske ličnosti i hrabri vojnici koji su nam omogućili svetliju i bolju budućnost biće zauvek vredni sećanja i pomena.
Vojislav Tankosić, u narodu poznatiji kao Vojvoda Tankosić, bio je čovek koji je do svog poslednjeg dana bio odan svojoj otadžbini i čovek koji se borio za svoju zemlju. Odlikovao se hrabrošću, odvažnošću i snalažljivošću. Bio je sposoban vojnik i spreman uvek da se suprotstavi neprijatelju. Zbog svojih veština i sposobnosti dobio je titulu majora srpske vojske. Pored toga, bio je poznat i kao četnički vojvoda a takođe je i jedan od osnivača poznatog tajnog društva Crne ruke. Ne samo da je okupljao i obučavao mlade vojnike za odbranu od neprijatelja, već se i zalagao za ujedinjenje srpskog stanovništva.
U toku svog života učestvovao je u mnogim događajima od istorijskog značaja. U onim događajima koji su bili velike prekretnice za srpsko stanovništvo i sam položaj države. Majski prevrat, Balkanski ratovi, Prvi svetski rat samo su neki od mnogih događaja u kojima se pokazala hrabrost ovog mladog vojnika. Pred strašnim napadima štitio je i branio srpski narod. Želeo je da smanji broj ubistava, silovanja i mučenja koji su bili opšteprisutna svakodnevica. Svim silama je želeo da popravi trenutno stanje u zemlji, gde su najviše stradali ne samo vojna nego i civilna lica. Bio je učesnik organizovanih četničkih akcija i komitskih organizacija. Zahvaljujući njegovim naredbama, broj silovanja i mučenja se znatno smanjio. Nizao je ratne uspehe i proganjao korumpirane političare, kojih je i tada bilo u ne tako malom broju. Obučavao je dobrovoljce i spremao ih za ratove koji su se odigravali na našim prostorima.
Kao komandant bataljona ranjen je pri povlačenju srpske vojske 1915. godine, nakon čega je i preminuo. Njegovi vojnici su želeli da prikriju njegovu smrt, ali su ubrzo Austrijanci pronašli njegov leš i izneli vest u javnost. Njegova slava će biti večna i njegova hrabrost će zauvek ostati upamćena.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *