Život priča talentovane Ksenije Atanasijević

Uncategorized

Poznato je da je prošlost i prošlo vreme bilo vidno drugačije nego danas. Postojala su drugačija pravila i kodeksi ponašanja, drugačija razmišljanja. Neka su nam čudna, neka ne, ali možemo se ponositi našim precima i dičiti se svemu onome što su oni postizali u različitim sferama. Jedna od mnogih žena koja se istakla po svojim osobinama i talentu bila je Ksenija.
Ksenija se u društvu proslavila dobivši titulu prve žene docenta na Beogradskom univerzitetu. Njena ljubav i strast bila je usmerena ka filozofiji. Iza sebe je ostavila Filozofske fragmente, a prevela je poznata dela velikih filozofa. Ksenija je oduvek, počevši od porodice, prijatelja pa do profesora bila okružena uspešnim i ugednim ljudima. To je za nju bila velika prednost i olakšanje da i ona kasnije bude jedna od njih i niže sopstvene uspehe. U odnosu na druge studente isticala se svojim talentima i sposobnostima. Nikada nije posustajala i odustajala pred preprekama. Svoju pamet, snalažljivost i hrabrost pokazala je i na odbrani doktorskog rada pred rigoroznom komisijom. Tada se takođe isticala polna diskriminacija, zbog čega je bilo pravo čudo kako jedna studentkinja može biti tako talentovana i sposobna da gradi svoj uspešni karijerni put. To ju je podstaklo da se kasnije u toku svog životnog puta zalaže i bori za ravnopravost žena u javnom životu.
Mnogima je paralo uši da slušaju o istaknutoj ženi, koja je svojim trudom i radom zaslužila visoku poziciju u društvu. Razne afere i tračevi su smišljani na njen račun kako bi je sputavali i ometali njenu privatnost. Povezivali su je sa mnogim muškarcima jer su želeli da nosi etiketu nemoralne žene, umesto pametne i uspešne. Vrlo mlada je i uspela da se probije i istakne u javnoj sferi i stekne kvalitetno obrazovanje. Nažalost, nije uspela da ga potpuno obogati i usavrši zbog ljubomornog okruženja, gde su svi bili nezadovoljni svojim životima i okupirani njenim. Udaljena je sa fakulteta, okrivljena da je plagijator. Neko vreme se borila i želela da istina izađe na videlo, ali bezuspešno. Nakon toga odustaje od povratka na Univerzitet.
Ksenija je bila još jedna žena u nizu koja se svojim veštinama i osobinama izdvajala od mase sličnih lica. Želela je da napreduje i da se razvija, ali se još jednom pokazalo kako zloba u društvu i kod pojedinaca može naneti štetu individui. Ona se borila, ali nije uspela da istraje u tome. Ova žena svima treba biti uzor i podsticaj da sledimo njen put jedinstvenosti i da nikada ne posustanemo pred lošim uticajima društva.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *