Šta predstavlja ETA?

Društvo

ETA je baskijska teroristička i separistička organizacija osnovana 31. jula 1959. godine usred diktature Franciska Franka u Španiji. Ona zapravo nosi zvanje Euskadi Ta Askatusana, što u prevodu znači Baskijska domovina i sloboda. Karakterišu je ubistva više od 850 ljudi, ali i veliki broj ranjenih usled borbe oslobođenja i nezavisnosti teritorije Baskije.

Logo organizacije predstvalja zmija obmotana oko sekire, simbolizirajući političku i oružanu borbu za nacionalizam, socijalizam i revoluciju.

Poznato je da je sama organizacija nastala transformacijom dela studentske organizacije koja se borila protiv vojne diktature generala Franka i za očuvanje baskijske kulture.

Prvi napad zabeležen je 1968. godine kada je organizacija napala i ubila jednog člana civilne garde, a potom i inspektora policije Melinota Mansanasa. Broj napada na članove civilne garde prešao je cifru od 365, od kojih su 186 rezultovali smrću.

Pod imenom Ogro, 1973. godine je izvršena misija koja se sastojala od detoniranja eksploziva postavljenih pod vozilo predsednika vlade Španije, Luisa Karera Blanka, što je dovelo do smrti Karera, njegovog vozača i telohranitelja. Ovaj napad je bio od značaja za ETA-u, jer je Karero Blanko bio desna ruka Franka i vodio francističku politiku.

Jedan od najsmrtonosnijih napada odigrao se u Barseloni 19. juna 1977. godine, prilikom kog je preminula 21 osoba, a ranjeno 45.

Glavna organizacija za podršku žrtvama terorizma Ministarstva unutrašnjih poslova Španije broji 853 ubijenih i nekoliko hiljada ranjenih, dok broj preživelih i dan danas ostaje nepoznat. Preživele žrtve napada se dele u dve velike grupe, one koje žele da se članovima ETA- e sudi po najstrožijim zakonu i na one koji veruju da dijalog može da bude rešenje. Odšteta žrtvama nije prioritet političarima, dok pojedini smatraju da je prekasno za to.

Nakon raspada ETA-e tadašnji predsednik vlade Španije Mariano Rahoj je potvrdio da će se lideri organizacije krivično teretiti, izjavivši da ništa ne duguju ETA-i i da nemaju na čemu da im zahvale. Udruženja žrtvi zahtevaju da se objave imena 297 nastradalih, što čini trećinu napadnutih  od strane organizacije.

Trenutno ima 227 pripadnika ETA-e u zatvorima širom Španije, 44 u Francuskoj i 1 u Portugalu. Desetine bivših boraca su bili primorani u beg zbog straha da će biti procesuirani.

Pored ETA-e, postoji još jedna grupa separatističkog terorizma, IRA- Irska republikanska armija, dominatna u Severnoj Irskoj.

Oktobra 2011. ETA-e je prilikom jednog razgovora objavila totalni prekid oružanih aktivnosti, što je bila dugo očekivana vest unutar i van teritorije Baskije, kao i desnice.

Autor: Milena Vlajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *