KLEOPATRA, ŽENA VANSERIJSKE LEPOTE  

Društvo

Egipatska kraljica Kleopatra bila je poslednja kraljica drevnog Egipta iz dinastije Ptolemeida. Njenom smrti izumrla je kraljevska loza a Egipat je pretvoren u rimsku provinciju.Oduvek je bila opisivana kao žena izuzetne lepote. Da li je to zaista bila istina ili su ove priče proistekle iz činjenice da je zavela dva velika rimska vladara: Julija Cezara i Marka Antonija?

Kada bismo rekli ,,fatalna žena“ velike su šanse da prva asocijacija bude baš ova egipatska kraljica. Ostala je upamćena kao velika zavodnica, vojskovođa i strateg ali i obrazovana žena.

 Iako je rođena u Egiptu, ona nije bila Egipćanaka. Kleopatra je potomak jednog od generala Aleksandra Velikog, Ptolomeja ili Sotera. Veruje se da je imala udela u ubistvima svoje sestre i dva brata. Njen odnos sa Julijem Cezarom je prvo bio političke prirode, a tek kasnije intimne. Koristeći svoje zavodničke i diplomatske sposobnosti uspela je Cezara privući na svoju stranu u dinastijskim sukobima i tako sebi osigurala vlast nad Egiptom. Čuveni rimski vojskovođa joj je pomogao da konsoliduje svoju vlast tokom građanskog rata u Egiptu. Rodila mu je sina, Cezariona. Nakon što je Cezar ubijen, Kleopatra je imala ljubavnu aferu sa njegovim saveznikom Markom Antonijem koji je želeo da iskoristi njeno bogatstvo u borbi protiv svojih neprijatelja. Istoričari se i danas spore oko toga kako je Kleopatra izgledala jer su prikazi njenog lika nastali tek nakon njene smrti. Čak su i sami Rimljani uzdizali njenu lepotu, verovatno pokušavajući opravdati Cezara i Marka Antonija koji su ,,pali pod njene čini“. Plutarh, je smatrao da ona nije opčinjavala muškarce samo svojim izgledom već pre svega zbog svog ponašanja koje je privlačilo moćne muškarce sa kojima se susretala.  Bila je poiloglota, poznavala je matematiku i filozofiju, astronomiju i govorništvo. Bila je veoma domišljata, hrabra i pohlepna žena. Iako je u filmovima prikazana kao vanserijska lepotica istoričari smatraju da to nije istina .Na starim egipatskim novčićima prikazana je kao žena koščatog lica, nepravilnog nosa i uskog čela te se neuklapa u današnji standard lepote. Neki istoričari smatraju da je tako prikazana sa namerom da se prikaže kao snažna.Te kovanice nastale su u ranoj fazi Kleopatrine vladavine, a dizajnirane su tako da izgledaju kao kovanice iz Ptolomejeve vladavine. Glavna karakteristika svakog vladara je bio veliki nos.  Neosporna je činjenica da je privlačila muškarce i znala kako da od njih dobie ono što želi.Bila je sposoban vladar i administrator. 

Priče o mističnoj lepoti egipatske kraljice već vekovima intrigira ljude širom sveta, naročito žensku populaciju. Kleopatra je navodno bila veoma posvećena negovanju lepote, obožavala je maske, pomade i tretmane koji su u to vreme bili dostupni ženama. Kako bi svoju kožu održavala mekom i čistom, Kleopatra se kupala u magarećem mleku, koristila je maske od gline i piling od morske soli.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *