40 godina od kultnih Mućki

Kultura

Mućke je britanska humoristična serija koju je kreirao Džon Salivan a prikazivala se na BBC-u.

Sedam sezona serije je emitovano u Ujedinjenom Kraljevstvu između 1981-1991, sa posebnim božićnim specijalom sve do 2003. Ova serija je vremenom postajala sve popularnija a danas se smatra jednom od najpopularnijih serija svih vremena. U našoj zemlji ova serija ima kultni status a i najrepriziranija je strana serija.

Radnja je smeštena u zabačeni deo Londona a glavne uloge tumačili su Dejvid Džejson , Nikolas Lindherst     i  Lenard Pirs
Serija je pratila uspone i padove glavnih junaka na njihovom putu da se obogate. Naslov serije je zasnovan na staroj enegelskoj poslovici: ,,Samo budale i konji rade za zaradu“ kojom se aludira na Del Boja i Rodnija da izbegavaju redovni posao i plaćanje poreza. Serija je osvojila publiku ali i kritiku kao i broje nagrade. 2004. godine BBC ju je proglasio najboljim britanskim sitcomom.

Dejvid Džejson pored Del Boja ostvario je i druge zapažene uloge. Igrao je inspektora Džeka Frosta u krimi seriji ,,A Touch of Frost“ a ranije je imao glavnu ulogu u seriji ,,Open all Hours“. Ulogu Grenvila reprizirao je u nastavku ,,Still Open all Hours“.

 

Povodom četrdesetogodišnjice neki od slavnih glumaca ponovo su se okupili ispred paba ,,Ragina glava“ u Londonu, kako bi snimili specijalnu epizodu. U čast njihovog povratka pab je rekonstruisao ceo interijer. Zidovi prekriveni prugastima tapetama,šarene pločice i razne sitnice kod mnogih su izazvali nostalgiju za starim vremenima. 

Zanimljivosti o seriji 

Kasandra je u seriji prikazana kao devojka koja je pet godina mlađa od Rodnija. Ipak, u realnom svetu, Glumica Gvnet Strong je dve godine starija od Nikolas Lindherst koji je igrao Rodnija. Inače za ulogu je konkurisala i Elizabet Harli ,ali  je odbijena.

Del Boj, Rodni i Triger su jedina tri lika koja su se pojavila i u prvoj i u poslednjoj epizodi,a samo su Rodni i Del bili u svakoj 

Kenneth MacDonald ( Majk iz ,,Ragine glave“) preminuo je istog dana kada je najavljeno da će se snimiti još tri epizode.

Dejvid Džejson i dalje u svom ormaru čuva poluvere koje je nosio kao Del Boj i ne planira da ih ikada da na aukciju.

Tokom dvadeset i dve godine snimanja korišćeno je četrnaest različitih vozila relian regal, čuvenog tricikla koji vozi Del Boj.

Dejvid Džejson nikada nije želeo da prihvati da su ,,Mućke“ sitkom. U svojim intervjuima ih opisuje kao tragikomediju.

Autor  : Ines Grk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *