Da li stvarno više vrede Šipčić Vlade nego Titove tri brigade?

Društvo

Vladimir Vlado Šipčić je bio srpski četnički komandant, koji je ostao upamćen kao poslednji preostali aktivni četnik iz Drugog svetskog rata.
Rođen je 12. maja 1924. godine na Durmitoru u selu Mala Crna Gora, koje je u to vreme pripadalo Plužinama, gde i danas žive Šipčići, koji vode poreklo od maleševskog velikog vojvode iz 13. veka. Sa svojih 17 godina bio jedan od najboljih i najmlađi boraca Fočanske četničke brigade. Tokom rata je branio srpski narod od ustaša na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne. Njegovi podvizi su bili legendarni u tom kraju.
Kada su Nemačka i Italija zajedno sa svojim saveznicima 6. aprila 1941. napali Kraljevinu Jugoslaviju, on nije oklevao, već se isti dan prijavio dobrovoljno u kasarnu, u Pljevljima, gde je bio pripadnik brdske pešadije i bio je u to vreme raspoređen oko Foče.

Prvo je stupio u partizane i učestvovao je u Trinaestojulskom ustanku, koji je podignut sredinom jula 1941. kada su kvinsliške snage u Crnoj Gori proglasile nezavisnost pod italijanskim patronatom. Tada se podigao ustanak, koji je doprineo da se skoro čitava Crna Gora oslobodi od okupatora, ali samo na kratko, jer je već u avgustu 1941. okupatorima stiglo veliko pojačanje. Vlado je pre rata gajio simpatije prema komunizmu ali se ubrzo razočarao i odlučio da ih napusti.

Vlado je po nekim verzijama ubijen u planini, a po drugima je ubijen na železničkoj stanici 29. jula 1957. dok je sa svojom verenicom Anom pokušavao navodno da pobegne iz Jugoslavije u Francusku. Zvanična smrt nikad nije potvrđena pa se u njegovom kraju veruje da je možda uspeo pobeći. UDBA je organizovala veliku poteru za Šipčićem, a otkrivena je i pećina u kojoj se skrivao nakon što ga je rođak odao. Udbaši su opkolili skrovište sa svih strana, u razmeni vatre je stradalo nekoliko udbaša i četnika, a sam Vlado je uspeo da se izvuče skočivši u Drinu sa velike visine. Ovaj događaj je fotografijom ovekovečio jedan pripadnik Udbe koji je nosio fotoaparat, a zaprešapćeni Udbaši su verovali da je sigurno poginuo. Rođaka koji ga je odao je poštedeo zahvaljujući majci Vemiji koja ga je zaklela da se ne sveti.

Autor: Dragana Petković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *