Sećanje na pobunu protiv turskog neprijatelja

Društvo

Srbija je dugi niz godina bila pod turskom vlašću. Veliki uticaj je bio prisutan na živote naših predaka, a tragovi su vidljivi i danas. Period turske vladavine na našoj teritoriji sa sobom nosi brojne bolne i tužne uspomene. Razni sukobi, mučenja i ubistava samo su neke slike koje su zabeležene iz ovog vremena. Malo je reći da su bili surovi prema našem narodu i generalno svima onima koje su smatrali neprijateljima. Tmuran život i stalni strah obuzimali su svakodnevno srpske porodice i njihove domove.
Turci nisu nikoga štedeli. Nisu bili blagi i svoje neprijatelje su surovo ubijali. Toliki je broj mučenja srpskog naroda od strane turske ruke da nije svaki slučaj mogao ostati zabeležen. Jedno je sigurno, nisu se svi bojali, bežali i tako lako padali pod noge ovog neprijatelja. Mnogi su ostali upamćeni po svojoj hrabrosti i junaštvu. Mnogih ćemo se vrlo rado sećati jer su se suočili sa brojnijim i jačim neprijateljem. Oni su zaslužili da se ponosimo njima i da ih nikada ne zaboravimo.
Mnogi događaji i junaci obeležili su srpsku istoriju i ostavili duboku svetlost u okviru iste. Tako je na današnji dan, 19. septembra 1814. godine podignuta čuvena Hadži-Prodanova buna. Ova buna je započeta pod vođstvom igumana Pajsija i samog Hadži-Prodana, po kome je i dobila naziv. Glavni razlog začetka još jednog ustanka i pobune protiv turske vojske jeste njihovo surovo ponašanje prema srpskom narodu i nametanje mera njihovim životima. Prevelika želja za slobodom i šansom za nov i bolji život bio je povod da hrabri Srbi krenu protiv Turaka. Miloš Obrenović odbio je da se pridruži ustanicima uz razne izgovore. On je čak pomogao da se i uguši ova buna. Iako su pružali veliki otpor, turska vojska je uz Miloševu pomoć ugušila ovaj ustanak.
Bez obzira što nisu odneli pobedu, hrabri ustanici su pokazali da srpski narod još uvek postoji i da će se do poslednjeg daha i atoma snage boriti za slobodan život svojih porodica. Nažalost, vezir je pogazio svoje obećanje dato Milošu da će poštedeti ustanike nakon bune, gde je kasnije oko 300 njih pogubljeno u Beogradu na krvavo surov način. Hadži-Prodan je uspeo da izvuče živu glavu i spasi se pobegavši u Austriju.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *