Šta posetiti u Novom Pazaru

Društvo

Šta posetiti u Novom Pazaru
Grad u Raškom okrugu, Novi Pazar je pravo leglo srpske istorije. Grad je okružen planinama Rogoznom i Golijom. Postanak ovog grada vezuje se za dolazak Turaka, a ne možemo da ne spomenemo i stari Ras, srpsku srednjovekovnu prestonicu koja se nalazila iznad današnjeg Pazara. Prvi put kao grad pominje se 1461.godine. Veoma velika strateška važnost, svrstala ga je u bitnije gradove za prodiranje Turaka. Osnovač Novog Pazara bio je Isa Beg Isaković.
Kada bismo izdvajali znamenitosti koje bi se u ovom južno gradu Srbije valjale posetiti, trebalo bi nam dosta vremena s obzirom na to da se u Novom Pazaru nalazi 30 spomenika kulture, od kojih su neke pod zaštiton UNESCO organizacije. Neke od znamenitosti i zanimljivosti pročitajte u daljem tekstu:
-Stari Ras
Iako pored Pazara, ovaj srednjovekovni grad svrstava se u znamenitosti koje se ne bi smele propustiti. Ovaj lokalitet predstavlja domovinu najpoznatije srpske dinastije, Nemanjića. Mnoštvo znamenitosti, kulturne baštine i vrednosti osiguralno je da se ovaj grad svrsta na listu svetske kulturne baštine UNESCA. Ostaci tvrđave nalaze se u Gradini. Stari Ras se zajedno sa Sopoćanima svrstava u pravo istorijsko blago. Manastir Sopoćani podigao je kralj Stefan Uroš I Nemanjić, a nalazi se na oko 17 km od Pazara. U njemu su boravile neko vreme i samo žene, a danas monasi koji tu žive se bave raznim poslovima poput zemljoradnje.
-Hamam
Poznato je da je hamam javno tursko kupatilo koje je okupljalo narod. Baš takvo jedno nalazi se u srcu Novog Pazara, a datira iz 15. veka. 11 kupola, šadrvan, prostorija za zagrejavanje vode čine ga pravim primerom turskog kupatila. Ovaj hamam poznat je i pod nazivom Hamam Isak Bega Isakovića. Zaštićen je od strane Republike Srbije.
-Džamija
Altun-alem džamija, koja potiče iz 16. veka još jedna je od znamenitosti Novog Pazara. Prepoznatljiva je po zlatnim kamenu-alemu. Turska reč altın označava pojam zlata. Pod zaštitom je države još od 1979.godine. U sklopu džamije nalazi se i mekteb-stara osmanlijska škola gde su se učila deca i čitao Kuran. Ovaj mekteb je jedan od najstarijih u Bosanskom pašaluku. Ovo je jednospratna džamija i tip same gradnje karakterističan je za Tursku, ne Srbiju.
-Stara Čaršija
Naravno, Stara čaršija je jedno od najposećenijih mesta u Pazaru. Ko god dođe u Pazar, obavezno će prošetati starom čaršijom, pojesti koji burek ili mantije uz dobar gusti jogurt. Ovaj drum predstavlja osmanslijsko naselje građeno između 15. i 18. veka. Orijentalni stil gradnje oslikava pravi turski grad. U 19. veku počinju da se razvijaju trgovinske radnjice i tada počinje pravi razvoj ove čaršije. Svojim izgledom podseća na Baš Čaršiju. Ovaj drum spada u kulturno dobro od izuzetnog značaja.
-Petrova crkva (crkva Svetog Petra i Pavla)
Sama crkva datira još iz 8. veka ili ranije, pre nje se tu nalazio objekat iz 7. veka. Smatra se da je ovo njastariji spomenik crkvene građe na našim prostorima. Nalazi se na 2 km od Pazara.
Nemanjići su takođe vezani za istoriju ove crkve. Među Novopazarcima, poznata je baka Jovana koja dugo godina čuva ovu crkvu.
-Pored ovih i mnogobrojnih lokaliteta koji Novi Pazar čine veoma značajnim istorijskim gradom, moramo spomenuti i značaj kuhinje kojom se ovaj grad može pohvaliti. Veoma dobro poznati Novopazarski ćevapi, mame mnoge stanovnike cele Srbije da dođu i probaju ovaj specijalitet. Ono što je zanimljivo je da majstori ne koriste mleveno već iseckano meso za ćevape.
-Još jedno veoma popularno jelo koje se najbolje pravi u Pazaru su definitivno mantije. Sitni komadi testa punjeni mesom, sirom, spanaćem koji su najlepši uz kiselo mleko ili jogurt. Podsećaju na male bureke.
-Meni ne bi bio meni da ne sadži i deserte. Poznati slatkiši sa ovog područja svakako su baklave, tufahije i ostali specijaliteti koje smo mi preuzeli od Turaka, a poreklo im nije uvek sasvim poznato. Neki će reći da su baklave Grčke, dok će neki čvrsto stajati pri tvrdnji da su Turske.
Bilo kako bilo, ovaj grad od oko 66.500 hiljada stanovnika predstavlja veoma zanimljivo i značajno mesto u Srbiji. U njemu se nalaze i dva univerziteta kao i jedina medresa (islamska srednja škola) u Srbiji. Oko 55 hiljada ljudi su Bošnjaci, dok Srba ima oko 7 hiljada. Muslimani čine većinu gradskog stanovništa. U gradu je značajno posetiti i muzej Ras koji obiluje prelepim eksponatima.

Autor: Ivona Đurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *