Zašto Turska nije u Evropskoj Uniji?

Društvo

Iako je potpisala sporazum sa EU još 1995.godine, a 1999. službeno priznata kao država kandidat za pristupanje, Republika Turska i dalje nije pristupila uniji. Da bi se pristupilo EU, Turska je morala da dovrši 35 poglavlja od kojih je 16 otvorila, jedan zatvorila do 2016.godine.
Treba se osvrnuti i na stanje stanovnika Turske. Mnogo konzervativnog, neobrazovanog, nepismenog stanovništva utiče na slabljenje razvoja države. Iako je Istanbul, moderan grad u kome žive stanovnici koji su imali priliku da se obrazuju, to nije slučaj sa mnogim ostalim delovima turske. Zabačeni delovi i dalje nemaju mogućnost modernizacije i napretka. Ono što je još uticalo na odugovlačenje primanja ove države u EU jeste svakako smanjena sloboda medija, ograničena sloboda govora i ljudska prava.
Takođe važan razlog zašto Turska nije pristupila uniji je taj što je većina njene zemlje van Evrope. Da bi se ušlo u EU, potrebno je ispuniti određene uslove, slagati se sa politikom EU. Turska zaostaje po pitanju ljudskih prava. Muškarci i žene u Turskoj nisu jednaki. Možemo spomenuti nedavno ukinutu Istanbulsku konvenciju.
Istanbulska konvencija iliti konvencija veća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici potpisana je 2011.godine, a do 2018. potpisalo je 46 država i Evropska Unija. Nasilje nad ženama prema konvenciji je kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije. Sadrži 81 članak u 12 poglavlja. Ono što je šokiralo javnost je povlačenje Republike Turske iz ove konvencije. Veliki broj žena u Turskoj protestvovalo je protiv ove odluke. Gnev se javio i kod organizacija za zaštitu ženskih prava , a Evropska Unija kritikovala je odluku o povlačenju. Prema podacima inicijative „ Zaustavićemo ubistva žena“, 2020. godine u Turskoj je ubijeno više od 300 žena.
Takođe važno je pomenuti i odnose sa migrantima, odnosno sporove Evrope i Turske po pitanju izbeglica. Evropi je Turska potrebna jer je ona veza između migranata i Evrope, dakle Turska drži migrante prema sporazumu iz 2016. da ne prodiru ka EU, međutim to je Turskoj sve teže. Turski predsednik i EU se spore oko pružanja pomoći od strane EU Turskoj. On je optužio prošle godine EU da nije pružila pomoć u smeštanju izbeglica u bezbedne zone u Siriji.
2021. Turski predsednik izjavio je da Turska neće biti „evropski prostor za skladištenje migranata iz Avganistana“. Nakon što su talibani krenuli u Kabul, hiljade ljudi je ušlo na prostor Turske kako bi pobeglo. On navodi da bi Amerika trebalo da preuzme odgovornost za Avganistance koji beže iz zemlje.
Postoji mnogo prepreka za ulazak Turske u EU kako na polju ljudskih prava tako i na političkom polju i nije sigurno da li će se i kada to dogoditi.

Autor: Ivona Đurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *