Kosem, Sultanat žena

Društvo

Baš kao i jedna od najpoznatijih osmanskih sultanija Hurem, Kosem je rođena kao obična devojka pod imenom Anastasija na jednom grčkom ostrvu Tinos. U to vreme, osmanlije su često u napadima uzimale robinje koje bi bile prodane na pijacama da rade u službi sultana. Tako je po jednom predanju prodata i Anastasija i dovedena na dvor u harem sultana Ahmeda I.
Ahmed I je bio mlad, apsolutistički vladar koji je uprkos mladosti bio veoma dobar sultan. Bratoubistvo je bilo normalna pojava među vladarima, međutim Ahmed je prvi sultan koji je odbio da zarad sigurnosti na prestolu ubije brata. Mustafa, koji je bio njegov mlađi polubrat, kasnije vladar Mustafa I poznatiji kao Ludi, bio je pošteđen kada je Ahmed došao na presto. Po Ahmedovom naređenju, izgrađena je jedna od najpoznatijih džamija u Istanbulu, Sultan Ahmedova džamija.
Kada je Kosem došla na dvor, vrlo brzo uspela je da se digne na društvenoj lestvici i postane vladareva miljenica. Nakon određenog vremena koje je provela u saraju, dobila je ime Mahpejker, a zatim je od sultana dobila ime Kosem. Ljubav između njih dvoje bila je jaka i izrodila je osmoro dece od kojih će dvojica njenih sinova biti sultani.
Ahmed je preminuo jako mlad i nasledio ga je brat Mustafa. Veoma je bilo važno da Kosem na presto dovede svog sina kako bi mogla da vlada kao Valide sultanija. Ahmed je imao i sina Osmana sa drugom ženom. Osman II će kasnije postati poznat kao prvi vladar ubijen od strane janičara. Nakon što je Osman ubijen, na vlast dolazi opet Ludi Mustafa koji je dane između vladanja provodio u kavezu. Često su u to vreme prinčevi bili zarobljeni u kavezu i živeli tu kako ne bi mogli da naude vladajućem sultanu. To je bio i razlog što su mnogi od njih bili psihički nestabilni i loši vladari.
Kosemina vlast počinje onog momenta kada na presto zbacivši Mustafu dovodi sina Murata, koji postaje sultan Murat IV. Pošto je na vlast došao kao dete, regenti su bili tu da se bave državnim pitanjima u njegovo ime. Kosem je bila odlučna da regentima ne dozvoli da zauzmu poziciju koju je toliko želela, te ona sama počinje da vlada kao namesnik svome sinu. Prisustvovala je divanima, što je bilo nečuveno obzirom na to da je žena, bavila se državnim pitanjima i problemima. Murat je došao na vlast kada je napunio dovoljno godina, međutim Kosem je nastavila da prirustvuje divanima i da se meša u sinovljev način vladanja. Murat je poznat po strogim opravilima i veoma oštrom načinu vladanja. Zabranio je alkohol iako je sam bio pijanica, zabranio rad kafana, često prerušen izlazio na ulice kako bi sam sprovodio zakone i kažnjavao one koji ga nisu poštovali. Zabeležena je njegova izuzetna mržnja prema ženama. Mnoge su ubijene i kažnjavane upravo zbog njega. Iako je bio je brutalan, država je uz njega postala mnogo bolja nego dok je njom upravljala Kosem.
Drugi deo njene vladavine obeležen je dolaskom sina Ibrahima na vlast. Ibrahim je došao na presto opet zahvaljujući majci koja ga je spasila nakon što je Murat naredio da se Ibrahim, njegov rođeni brat pogubi. Murat je već pre toga pogubio brata Kasima i polubrata Bajazita.
Ibrahim je bio poprilično nesposoban vladar opčinjen ženama. Postoji priča da je bio posebno zainteresovan za gojazne žene te mu je na dvor dovedena jedna takva. Kosem je ovo iskoristila
kako bi ojaćala svoju moć. Sultan Ibrahim je bio treći sultan u istoriji Osmanskog carstva koji je ubijen, a Kosem se složila sa tim da se njenom sinu oduzme titula sultana. Dovela je na presto unuka Mehmeda koji je sa sedam godina postao Mehmed IV. Mehmedova majka Turhan Hatidže očekivala je da će sad ona postati Valide sultanija, međutim Kosem se nije složila. Ostajala je na vlasti uz vladara kog je sama proglasila. Turhan Hatidže, nezadovoljna time što njena svekrva upravlja haremom, skovala je zaveru protiv nje i Kosem je 1651.godine ubijena. Postoje izvori prema kome je zadavljena sopstvenom kosom ili su je dželati ubili.
Kosem sultanija, zakonita žena sultana Ahmeda I, pripada periodu Sultanata žena. To je period od 130 godina u kome su žene i majke sultana vršile jak uticaj na vlast. Počeo je najverovatnije udajom Hurem sultanije za Sulejmana Veličanstvenog. Kosem i Turhan Hatidže su jedine dve žene koje su bile regentkinje svojim sinovima i na taj način upravljale državom. Kosem je ostala upamćena kao veoma ambiciozna i jaka žena. Bavila se humanitarnim radom, pomagala devojama i udavala ih. Njen život ekranizovan je u seriji Kosem, i pored njenog života oslikava i živote ostalih dvorjana uz poneke pikanterije koje su dodate kako bi učinile seriju zanimljivijom.

Autor: Ivona Đurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *