Danas se obeležava DAN SRPSKOG JEDINSTVA, slobode i nacionalne zastave

Društvo

Danas se obeležava DAN SRPSKOG JEDINSTVA, slobode i nacionalne zastave

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Praznuje se od 2020 godine I simbolično je ustanovljen da se proslavlja na dan kad se obeležava Proboj solunskog fronta.

Ovaj takozvani državni praznik u Republici Srbiji sutra će se prvi put obeležavati i u osnovnim i srednjim školama, dok je u Beogradu u nedelju predveče bilo blokirano pola grada, a 36 gradskih linija izmenjeno zbog uvežbavanja centralne manifestacije.

Cilj uspostavljanja novog praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave. Danas se planira  zatvaranje većeg dela starog Beograda iako je radni dan.

Vlada Republike Srpske usvojila je na sednici održanoj 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, čime je ovaj praznik ozvaničen u Republici Srpskoj. Dan kasnije, 11. septembra, Vlada Srbije takođe je donela zaključak na osnovu kojeg se ovaj praznik zvanično proslavlja i na teritoriji Srbije.

U državama u kojima se obeležava Dan zastave, praksa je da sve državne institucije ali i privatni objekti, kače zastave na svojim objektima u cilju poštovanja prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemanata državnosti. Zastava se u takvoj prilici postavlja isključivo na mestu predviđenom za njeno isticanje (utori, jarboli, fasadna koplja,…), u skladu sa važećim propisima.

Govoreći o potrebi negovanja zajedničkog srpskog identiteta, Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković je ocenio da ćemo kao narod opstati ako budemo jedinstveni i spremni da se borimo za sopstvenu budućnost.

„Da je Srbin biti lako, ta Srbin bi bio svako. Ali mi smo narod koji je opstao na istorijskoj sceni zato što se borimo, a lakše ćemo se boriti zajedno sa zajedničkom svešću i identitetom“ rekao je Selaković.

 

Autor: Anđela Golijanin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *