Danas je za sve Srbe poseban dan

Društvo

 

Srbija je imala burnu i dinamičnu prošlost. Česti sukobi i ratovi vođeni su upravo na našoj teritoriji, a dugi niz godina naš narod bio je pod okriljem turske vojske. I dan danas osećaju se posledice i tragovi dugogodišnje vladavine tadašnjeg Osmanskog carstva. Njihovi običaji i tradicija u mnogim mestima su se ustalili i stopili sa životima srpskog naroda.
Nakon Srpsko-turskih ratova i održanog Berlinskog kongresa 1878. godine, Srbija je dobila konačno svoju nezavisnost. Postala je samostalna država, koja je počela da uređuje svoju politiku i zakone bez bilo kakvih upliva od strane drugih zemalja. Ovo je bio zaista jedan veliki korak kako za našu državu, tako i za celokupni srpski narod koji je živeo i na teritoriji drugih zemalja.
Pre godinu dana doneta je odluka da se na dan probijanja Solunskog fronta 15og septembra svake naredne godine obeležava veoma važan i bitan praznik za Srbe. Srbija i Republika Srpska su proglasile ovaj dan zajedničkim praznikom. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nije samo jedan od mnogih praznika. To je dan koji Srbi i na teritoriji Srbije i na teritoriji Republike Srpske obeležavaju danom pobede. Dan gde se naš narod priseća prošlosti, borbi za nezavisnost i ujedinjenja svih Srba. Ovaj dan nas zapravo podseća da granice nisu presudne da bismo se osećali kako pripadamo istom narodu i imamo zajedničke pretke. Mi smo jedna porodica i ovaj praznik nam pomaže da na to ni mi, a ni kasnije generacije ne zaboravimo.
Ponosni na istoriju da stremimo ka višim ciljevima i boljoj budućnosti. Ujedinjeni možemo učiniti mnogo više za nas i naše porodice, gde god u svetu bili i živeli. Da nikada ne zaboravimo odakle smo potekli i da se trudimo, ne samo 15. septembra, već da svakog dana doprinesemo jačanju nas kao naroda. Prethodne godine je ovaj praznik na simboličan način i proslavljen. Mnoge ustanove i objekte krasile su zastave Srbije, a takođe se na ulicama i trgovima slušala himna Republike Srbije. Obeležavajući ovaj praznik u svojim domovima, svako bi se osetio kao da pripada jednoj velikoj porodici. Dan jedinstva nas treba održati na okupu i zajedno, gde god bili.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *