Cvetanje reke Tise 

Društvo

 

Tiski cvet je vrsta insekta koji provodi tri godine u mulju, da bi nakon toga izašao na površinu i skončao nakon svega nekoliko sati u cilju produženja vrste. Za njima na reci ostaju cvetovi, stvarajući prizor koji oduzima dah. Ovaj fenomen se događa jednom godišnje (najčešće juna), ali se nikada ne zna tačan dan – jer ne cveta u isto vreme.  

Ovaj prirodni fenomen nije karakterističan samo za Tisu, već se dešava i na reci Jangcekjang u Kini. 

Cvetanje Tise je i indikator čistoće reke, jer u suprotnom cvet ne bi preživeo. Zanimljivo je što je ova vrsta insekta živi fosil, stariji čak i od dinosaurusa. Procenjuje se da su živeli još pre 350 miliona godina!

Na svetlost dana najpre izlaze mužjaci u čaurama, a nakon svega nekoliko minuta postaju predivni lepršavi insekti. Tada desetine hiljada insekata izlaze na obalu i guše zvuke talasa lepršanjem svojih krila. Polovina polno zrelih mužjaka bivaju pojedeni od strane riba i žaba, a druga polovina oplodi ženke, koje umiru nakon njih. 

U vodama Srbije živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, ali ni jedni nemaju toliko estetične i zanimljive obrede parenja nalik Tiskom cvetu. 

U čast ovoj jedinstvenoj prirodnoj pojavi održava se manifestacija „Kada Tisa cveta“. Hiljade romantika tada dolaze na obalu reke, puštajući niz nju svećice utisnute u licidersko srce. Veruje se da će im se tada ostvariti ljubavna želja koju su zamislili. 

Autor: Olivera Sekulić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *