Reka Morava svi detalji koje ne znamo

Društvo

Reku Moravu čine Velika, Zapadna i Južna Morava. Svaka ima svoju posebnu čar i prirodnu lepotu, ali kada se zajedno spoje daju savršeni pejzaž. Zahvaljujući njihovim rečnim koritima i prostranim dolinama, čine da ovi delovi Srbije budu još lepši i bogatiji. Njihove brojne pritoke dopunjuju lepotu rečnog sveta naše zemlje. Sve zajedno čine prelepi rečni sistem.

Okolina ovih reka je, može se slobodno reći, veoma živopisna. Česta plavljenja okolnog zemljišta učinila su da se stvori plodno zemljište na kojima uspevaju razne kulture. Tok Morave često je bio menjan zbog raznih radova i regulisanja toka. Iako je dužina toka smanjena, ova reka iza sebe ostavila je mnoga jezerca, poznatija u narodu kao moravišta. Više puta Morava je pokazala svoju moć i neukrotivost, jer je uprkos branama i dalje izlazila iz svog korita. Nažalost ljudski uticaji i radovi doprineli su da se njen plovni potencijal dosta smanji, zbog čega danas iznosi svega 3 kilometara.

Ove tri reke imaju dugu i zanimljivu prošlost iza sebe. Oko dolina ovih reka bila je formirana Moravska Srbija, u periodu vladavine kneza Lazara, a kasnije je postala i despotovina. Kulturna i tradicionalna bogatstva samo su se sakupljala i uvećavala kroz vekove u ovom delu današnje Srbije. Brojni poznati srpski manastiri i crkve, koje naši građani rado posećuju, upravo su ovde sagrađeni i podignuti. Oni su dokaz naše duge istorije.

Reka Morava ostavila je pečat ne samo u oblasti kulture i tradicije već i u umetničkoj sferi. Mnoge crkve i manastiri građeni su upravo u posebnom i jedinstvenom Moravskom stilu. Takođe, brojne srpske pesme i tradicionalne igre se odnose i govore o lepoti naše najveće nacionalne reke.

Autor: Kristina Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *