OVAJ NAPITAK OŠTEĆUJE UNUTRAŠNJE ORGANE 

Lepota i zdravlje

 

Energetski napitak je popularan način da dobijete neophodnu energiju kada jednostavno nemte vremena za spavanje. Postoji nekoliko istraživanja koja potvrđuju da energetski napitci zaista na kratko vreme povećavaju mentalne i kognitivne sposobnosti, budnost i fizičku izdržljivost zbog stimulansa i vitamina koje sadrži, ali oni vam zapravo uništavaju organizam.

Šta su energetski napitci?

Energetski napitak je vrsta bezalkoholnog pića koje sadrži triput više kofeina od Coca-Cole, što pridonosi osećaju trenutne budnosti. Neka energetska pića sadrže i šećer, dok ga drugi zamenjuju zaslađivačima.Gotovo uvek sadrže gaziranu vodu, vitamin B, taurin te pojedine biljke u tragovima.

Jedna bočica energetskog napitka vam neće ozbiljno naškoditi, ali 2-3 bočice dnevno mogu uzrokovati aritmiju,nesanicu, mučninu, nervozu kao i bol u želucu.

Kako energetski napitci deluju na organizam?

Svoje osnažujuće delovanje energetski napitci duguju sintetičkom kofeinu koji potstiče stvaranje adrenalina te se na taj način ubrzava rad srca i cirkulacija krvi. Dotok krvi u mozak se povećava i konzument se počinje osećati vedrije i snažnije. Ali ova energija se crpi iz organizma što kasnije dovodi do osećaja iscrpljenosti, nesanice i apatije. Kao i drugi stimulansi, energetska pića stvaraju zavisnost pa se redovan korisnik energetskih pića bez svoje dnevne doze oseća razdražljivo i neraspoloženo. 

Kardiovaskularni sistem na ,,veštačku energiju“ često reaguje aritmijom, tahikardijom i promenom krvnog pritiska. Energetska pića veoma negativno deluju i na želudac povećavajući kiselost želuca, a zbog veštačkih aroma i boja loše utiču na jetru.

Proizvođači dodataka prehrani su odlučili slediti trendove i počeli proizvodnju prirodnih, ,,zdravih“ energetskih napitaka poput (Forever Living FAB, Vision IFly) međutim –OPREZ! Takvi energetski napitci takođe sadrže velike količine kofeina i deluju kao stimulans, što znači da oni oslobađaju zalihe energije koje su našem organizmu. Nakon perioda euforije dolazi period pada energije i koncentracije. Dugotrajno konzumiranje energetskih napitaka iscrpljuje Vaš organizam, šteti Vašim organima i uzrokuje prevremeno strarenje. Energetska pića najčešće konzumiraju studenti jer uče tokom noći i vozači koji moraju da održe koncentraciju i ostanu dugo budni. Ukoliko ste umorni, a nemate vremena za spavanje bolje rešenje je hladan tuš, lagano vežbanje, svež vazduh ili sunce kao i yoga ili meditacija. 

Sve drevne medicinske tradicije sveta naglašavaju važnost energetskog balansa u organizmu, te da od njega zavisi naše fizičko i emocionalno zdravlje. Konzumiranje energetskih napitaka remeti se prirodna ravnoteža, što dugotrajno može da prouzrokuje probleme na fizičkom i psihičkom nivou.

 

Autor: Ines Grk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *