Godinu dana od sporazuma u Vašingtonu

Politika

Sporazum o ekonomskoj normalizaciji, poznatiji kao Vašingtonski sporazum, jeste sporazum između premijera Republike Kosovo i predsednika Republike Srbije. Dva dokumenta potpisale su obe strane u Beloj kući 4. septembra 2020. godine u Beloj kući u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, koji je pismomom podrške namenio obema stranama.

Što se tiče samog dokumenta, zapisano je da će se nastaviti primena dogovora o autoputu Beograd- Priština koji je potpisan u fevruaru 2020. godine, a kojim se predviđa i uspostavljanje železničkog saobraćaja. Zatim, obe strane će upravljati zajedničkim snagama graničnim prelazokm Merdare; Obe strane će ući u mini- Šengen, koji su Srbij,a Albanija i Severna Makedonija pokrenule u oktobru 2019. godine.

Ovim dokumentom se predviđa da će Srbija i Kosovo prihvatati profesionalne diplome i sertifikate i da će zabraniti upotrebu 5G uređaja koje isporučuju nepoverljivi dobavljači u njihovim komunikacionim mrežama.

U međusobnom dogovoru, doneta je i odluka da će obe strane štititi versku slobodu i rešavati problem sa nestalim osobama.

Na kraju dokumenta koji je potpisao Vučić, navodi se da će Srbija prekinuti kampanju za povlačenje priznavanja Kosova, ali i da će do 20. septembra otvoriti kancelariju u Jerusalimu i svoju ambasadu premestiti do 201. jula 2021. godine.

Ističe se da je reč o velikom diplomatskom koraku, koji će obezbediti mir na Balkanu duži vremenski period.

Godinu dana nakon potpisivanja sporazuma, sprovedena je selekcija svih tačaka koje su onda bile potpisane, i koje su se godinu dana nakon toga i realizovale.

Obzirom da je u dokumentu predviđeno obostrano priznavanje Kosova i Izraela, Srbija i Kosovo su virtuelnim putem, usled pandemije Covid 19, 1. februara 2021. godine donele odluku o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Taj događaj se smatram istorijski veoma bitnim za obe strane. Pitanje o ambasadi Kosoba u Izraelu rešeno je 14. marta 2021. godine.

Aktuelna Vlada Kosova je u junu ove godine donela odluku o uvođenju sankcija nad sedam državljana Lebanona, koji su povezani sa Hezbolahom, organizacijom šiitskih militanata, koji su i proglašeni terorističkom organizacijom. Sankcije su podrazumevale zamrzavanje njihove imovine na teritoriji Kosova, zabrana putovanja i drugo.

Tačka koja još uvek nije sprovedena jeste izgradnja „ Autoputa mira“. Iako je bila priča u januaru 2021. da će izgradnja početi sredinom 2021. od toga još uvek nikakvih znakova.

Sporazumom se razmatralo i pitanje izvodljivosti jezera Gazivode, koje se prostire na teritoriji i Srbije i Kosova, čime je premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio da se mogu proizvesti analize, ali da je poenta u tome da se jezero smatra onim što jeste, a to je veštačko jezero Kosova.

Što se tiče strane u Srbiji, Beograd je poštovao jako bitnu tačku sporazuma, a ticala se povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. Zvaničnici Srbije vodili su aktivu kampanju za povlačenje tog priznanja. Međutim, Vučić je 22. jula poručio da, ukoliko bilo ko donese odluku priznanja Kosova kao nezavisnog, Beograd kreće u kampranju povlačenja priznanja.

Tačka koja je zapostavljena u Srbji, jeste izmeštanje ambasade iz Izraela u Jerusalim, čiji je rok bio do 1. jula 2021. godine. Objašnjenje koje je dao naš predsednik jeste da su se stavri u međuvremenu promenile i da je Izrael priznao Kosovo.

Predsednik je istakao da će Beograd maksimalno poštovati sporazum u nadi da će se odnosi održati stabilnim i da će ovo doneti mir u celom regionu.

Autor: Milena Vlajić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *