Advokat Mirko Mrkić za Novi svet otkriva kako se izboriti za svoje mesto u moru adovakata

Društvo
  1. Kako komentarišete glasine o bludu i nemoralu na Pravnom fakultetu, o tome kako određeni profesori za ocene očekuju od studenata neke neprimerene radnje? Da li je toga bilo za vreme Vašeg studiranja?

Verujem da su slične glasine postojale na svakom fakultetu od kad je sveta i veka i da nije u pitanju ništa novo. Poslednji put sam ušao kao student na taj fakultet 2001. godine, tako da nisam upoznat sa novijim navodima te vrste. Razume se, svako protivzakonito i nemoralno postupanje, bilo gde, zaslužuje osudu i blagovremeno reagovanje od strane nadležnih organa.  

  1. Kakvi su Vaši stavovi o protestima advokata nakon objavljivanja nacrta Zakona o parničnom postupku?

– Moj stav je da uvek podržavam pravo svojih kolega da se bore za ono u šta veruju i u tom smislu smo uvek bili jedinstveni. Pravo diskutovanja nacrta zakona je fundamentalno demokratsko pravo svih građana, tako da smatram da je pohvalno svako aktivno učestvovanje u takvim debatama, nezavisno od pojedinačnog mišljenja.

  1. Sta mislite o ćutanju Ustavnog suda za odluku o Kosovu i Metohiji, o neosnovanom smanjenju plata i penzija?

– Iako ova tema nije bliska mojoj užoj specijalizaciji (mediji i intelektualna svojina), smatram da prosto treba dati vremena našem sudu da se izjasni. Često se desi da javnost, usled pukog nestrpljenja, neosnovano tumači duži postupak odlučivanja o važnoj temi kao „ćutanje“.

  1. S obzirom na broj advokata u Beogradu, šta mislite da je potrebno da bi se određeni advokat istakao i izborio za posao i poziciju?

– Potrebno je da što više advokata odabere usku oblast u kojoj će da se specijalizuju. Na taj način će advokat moći da se skoncentriše na određenu materiju i imaće priliku da zaista bude u nekoj oblasti poseban, a što će, naravno, sobom doneti brzo prepoznavanje i obiman posao.

  1. Znamo da stažiranje nakon fakulteta traje oko dve godine, sa malim platama ljudima je jako teško. Kako bi taj problem mogao da se reši?

– Ovaj problem dosta zavisi od opštih ekonomskih prilika i smatram da nije svojstven samo mom „esnafu“. Ipak, oslanjajući se na moj prethodni odgovor, ukoliko se kolege više specijalizuju, imaće veće prilike da budu prepoznati kao stručnjaci u pojedinim oblastima, što će naravno da donese i dvojaku korist za stažiste. Sa jedne strane, stažisti će moći da steknu neobična znanja u datoj, uskoj pravnoj oblasti, a sa druge, povećan posao u toj oblasti će značiti i povećane plate za njih.

  1. Kakav je Vaš stav o privatnim fakultetima, posebno pravnim, dosta studenata se prebacuje sa državnog na privatni?

– Kao predavač na jednom privatnom fakultetu (Fakultet za medije i komunikacije), mogu samo da pohvalim trud nastavnog kadra, ali i potencijal naših studenata. Verujem da stanje nije mnogo drugačije na drugim privatnim fakultetima. Primera radi, jedan od mojih najboljijh pripravnika je diplomirala na privatnom pravnom fakultetu. Smatram da prolazi doba stigmatizacije privatnih obrazovnih ustanova i da opravdano polako postaju dobra konkurencija državnim fakultetima.

  1. Kako komentarišete to što se i nakon toliko godina od ubistva advokata Miše Ognjanovića i dalje ne zna ko ga je ubio?

– Isto kao što komentarišem svaki nerešen tragičan slučaj. Međutim, treba imati u vidu da posao policije nije lak i da često valjano sadejstvo nje i tužilaštva može da potraje. Nezahvalno je ishitreno kritikovati slučaj bez poznavanja tačnih okolnosti. Ipak, konkretan slučaj mi je naročito bitan ne samo kao advokatu, već i kao nekom ko je poznavao našeg pokojnog kolegu.

  1. Kako naplaćujete svoja potraživanja s obzirom da advokati imaju veliki broj dužnika?

– Advokatske fakture su verodostojne isprave na osnovu kojih se može pokrenuti izvršni postupak.

Autor: Ivona Đurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *