Gde je sve prostitucija legalna u Evropi?

Društvo

Prostitucije ima u svim državama, ali samo je u nekim dozvoljena i regulisana zakonom. Pojedine zemlje u Evropi imaju negativan stav prema legalizaciji prostitucije. Neke države dozvoljavaju bavljenje tim zanatom, ali kažnjavaju klijente. Dok neke, takođe dozvoljavaju, ali zabranjuju bordele i druge slične objekte. Prihvatanje prostitucije kod odraslih kao legalnog zanimanja zavisi od države do države, dok je dečija ili prisilna prostitucija strogo zabranjena širom čitave Evrope.
Nemačka je 2002. godine uvela zakon koji u potpunosti dozvoljava prostituciju. Ovim zakonom Nemačka je želela da skine stigmu sa osoba koje se bave ovim poslom. Od uvođenja ovog zakona u Nemačkoj se povećao broj prostitutki, potražnja je porasla, a i cena usluga je znatno opala.
Sekularizacijom društva u Turskoj prostitucija je postala legalna još pre skoro sto godina. Ovo je mnogima nepoznat i nejasan podatak, jer su Turci uglavnom muslimani, a islam strogo zabranjuje bavljenje takozvanim najstarijim zanatom. Prostituciju u Turskoj je dozvolio Mustafa Kemal Ataturk 1923. godine. Prodavanje seksualnih usluga u ovoj državi dozvoljeno je isključivo u bordelima, a seksualne radnice su dužne da budu registrovane i odlaze na redovne medicinske preglede.
Još jedna među državama u Evropi u kojoj je dozvoljena prostitucija jeste Austrija u kojoj su većina seksualnih radnica migranti i stranci. U Austriji prostitucija je u različitim vremenima različito prihvatana. Bila je potpuno zabranjena u vreme Marije Terezije. Sredinom 19. veka predloženo je da se prostitutke registruju i podvrgnu lekarskim pregledima, a od 1873. godine seksualne radnice koje su imale zdravstvena uverenja policija više nije hapsila.
1999. godine i Mađarska je postala jedna od država koja je legalizovala prostituciju. Dozvoljeno je baviti se njome samo uz redovno plaćanje poreza, posedovanja preduzetničke dozvole i uz učestale lekarske preglede. Takođe, osoba koja se bavi seksualnim uslugama mora imati više od 18 godina.
U Švajcarkoj prostitucija je pravno regulisana 1942. godine. U ovoj zemlji postoje kvartovi sa crvenim svetlima u kojima se pružaju takve usluge. Oni se nalaze u većim gradovima poput Ciriha, Berna, Lozane itd.
Još neke države u Evropi u kojima je prostitucija legalna i regulisana zakonom su Grčka, Holandija i Litvanija.

Autor: Katarina Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *