Koje turske serije su ostvarile najveću gledanost u Srbiji?

Showbiznis

Najpoznatije latino serije koje su zaintrigirale srpsku javnost još devedesetih ostale su upamćene po rekordnoj gledanosti. „Kasandra“, „Ljovisna“ i druge telenovele potresale su gledaoce toliko da je na primer u Indoneziji vlada morala da urgira i zabrani stanovnicima da zbog „Kasandre“ ostaju kući umesto što idu na posao.
Sve ove serije kao da su pale u zavorav kada su na srpskim televizijama počele da se prikazuju turske serije. Malo po malo, javnost je postala zainteresovana za drame i romantične zaplete koji se događaju u serijama. Obično je radnja usmerena na porodicu koja pripada srednjoj klasi, koja ima svoje probleme i koja se suočava sa raznim sudbinama njenih članova. Kako su prikazivane sudbine običnih ljudi, tako su i istorijske serije zauimale svoje mesto na listi serija sa najvećom gledanošću.
Jedna od najgledanijih istorijih serija svakako je Sulejman Veličanstveni. Od 2012. godine kada je prvi put prikazana, ova serija do dana današnjeg zauzima termine na televizijama u Srbiji. Radnja prikazuje život jednog od najvećih osmanskih vladara u 16. veku kao i život njegove žene Hurem. Serija je u Srbiji prikazivana po epizodama od oko 40 minuta trajanja, dok turska epizoda nekad traje i više od dva sata. Zato se ova serija veoma dugo prikazivala. Zanimljivo je da su srpske žene bile oduševljene likom Bali bega, kog tumači Burak Ozčivit. Ovaj harizmatični glumac budio je emocije kod mnogih žena. Čuveni Bali beg kako ga mnogi i danas zovu, prepoznatljiv je po svojim raskošnim brkovima kojima je osvajao srca žena. Danas je on oženjen, ali ga se javnost i dalje rado seća kao muškarca koji je zarobio srca mnogih pripadnica lepšeg pola.
Druga serija koja je zainteresovala srpske gledaoce bila je serija Ezel. Ezel je serija koja prikazuje realniji život čoveka. Ezel je junak koji je bio primoran da pod drugim identitetom nastavi da se sveti neprijateljima uz razne poteškoće kriminala. Ova serija takođe se prikazivala od 2012.godine.
Serija koja snimljena po veoma popularnom romanu „Aşk-ı Memnu“-Zabranjena ljubav u Srbiji pod nazivom Zabranjeno voće, oslikava porodične odnose. Radnja romana Halit Zije Ušakligila iz početka 20. veka slična je radnji serije samo što je serija smeštena u drugo vreme. U vreme kada je roman pisan, često se događalo da devojke ulaze u ugovorene brakove, brakove koji bi im doneli bogatstvo. Takav jedan brak prikazan je i u seriji. Mlada Biher udaje se za starca Adnana koji je finansijski situiran. Adnan ima ćerku Nihal koja je približnih godina kao Bihter. Bihter je veoma nezadovoljna ovim brakom, kao i Nihal. U Bihterin život ulazi mladi Behlul koji unese strasti u njen život, koje do tada sa Adnanom nije osetila. Ova ljubavna afera ostaviće velike posledice u životima likova ove serije.
Serija „Kako vreme prolazi“, prikazivana od 2013.godine prikazuje život kapetana Alija šezdesetih godina dvadesetog veka, koji često zbog posla nije kod kuće kao i živote članova njegove porodice. Decu odgaja njegova supruga koja sama vodi domaćinstvo. Džemile, svoje četvoro dece pokušava da izvede na pravi put, ali svako od te dece imaće svoje životne probleme
sa kojima će morati da se suoči. Ono što će uzdrmati porodicu biće ljubavna afera Alija i dosta mlađe strankinje. Očajna Džemile suočava se sa teškom sudbinom i pokušava da održi porodicu na okupu. Serija je veoma realna i prikazuje život prevarene žene koja nije sigurna da li treba oprostiti mužu.
Turske serije popularne su i po svom komičnom karakteru pa su tako kod nas prikazivane i „Zaljubljeni neženja“, serija koja prati život mlade Defne koja se zapošljava u modnoj firmi bogatog mladog dizajnera Omera u koga se zaljubljuje. Međutim, njegova strina dala joj je ultimatum da mora u roku od šest meseci naterati Omera da je oženi inače bogatstvo Omerovog dede neće završiti u strininim rukama. Serija je veoma duhovita i može se reći da spada u one uz koje „odmoriš mozak“, jer ne zahteva punu pažnju i koncentraciju.
Još jedna slična serija je i „Ptica ranoranilica“- humoristička serija koja takođe govori o ljubavi između bogatog naslednika firme i njegove nove radnice.
Polako, ali sigurno, turske serije dobijaju sve veću gledanost u Srbiji. Turski jezik postao je zanimljiv pogotovo ženama i dosta njih se odlučuje da ga uči. Mnoge serije mogu se odgledati na ju tjubu gde postje i prevodi.

Autor: Ivona Đurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *