Avganistan pre Talibana

Društvo

Možete li da zamislite da je Avganistan, zemlja koja sve asocira na rat, nekada bio raj za turiste Zapada?

Avganistan je i pre dolaska Amerikanaca 2001. godine bio uništen usled unutrašnjih konflikata, kao i invazije Sovjeta, a potom i džihadista. Iako je tolika količina nasilja bila prisutna, Avganistan je ulagao napore da napreduje i uhvati korak sa ostatkom sveta. Taj cilj ispunjava u jednom kratkom momentu u istoriji.

Tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka, Avganistan se trudio da postane liberalnija zemlja u kojoj bi način života bio sličniji SAD ili Velikoj Britaniji. Kako je bio neutralna nacija, primao je pomoć i od strane Sovjetskog Saveza i od strane SAD. U toku ovog stabilnog vremena, u Kabulu su se gradile moderne zgrade, a burke su za žene bile stvar izbora. Zanimljivo je da je u tom periodu Avganistan bio jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija za hipike sa Zapada. Dolazili su jer je kultura bila bogata, a putovanje jeftino.

Ovo srećno i bezbrižno doba je okončano brojnim krvavim političkim prevratima i građanskim ratovima koji još uvek traju. I liberalni put ove zemlje je drastično prekinut, a sav postignut napredak je izbrisan.

Autor:Lidija Knežević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *