Zašto Panelne radijatore zovemo „Norveški“ i da li zaista štede energiju?

Biznis

Savremeno grejanje teško da se može zamisliti bez nekog modernog grejnog tela. Čuveni „Smederevac“, zamenjen je podnim grejanjem, manjim grejalicama ili raznim radijatorima. Od „ruskog“, preko „finskog“, pa sve do „norveškog“ radijatora.
Norveška, skandinavska zemlja koja obiluje prirodnom i ekološki svesnim ljudima, poznata je kao veoma hladna. Zime su veoma hladne i oštre, a leta blaga, od kraja novembra pa sve do kraja januara, veliki deo države je u mraku.
Norvežani, kao razvijen i svestan narod, osnovali su firmu ADAX, koja jos 1948. godine započela proizvodnju električnih uređaja. Radijator koji nosi naziv po državi Norveškoj, proizveden je baš u ovoj firmi.
Prvi ovakav radijator na tržištu pojavio se davne 1996. godine, dok će se u Srbiji u prodaji naći tek nešto kasnije, 1999. godine.
GLAMOX 3001 proizvod je pomenute norveške firme ADAX i predstavlja pravi izum u svetu električnog grejanja. Radijator se koristi po potrebni odnosno sami podešavamo temperaturu koju želimo da vazduh u prostoriji dostigne. Upravo zbog mogućnosti podešavanja rada, smatra se da se kupovinom ovog radijatora štedi energija. Dakle sam kupac kontroliše potrošnju.
Norveški radijatori imaju garanciju od 5 godina međutim oni mogu da rade i preko 20 godina.
Postavljaju se nisko jer će topao vazduh ići gore. Nemaju u sebi ni ulje ni vodu.
Koliko god ovo bio hvaljen izum, postoje mišljenja da ipak ovo grejno telo nije dovoljno efikasno kao što je to na primer TA peć. Ono što je jedna od prednosti u odnosu na TA peć je veličina i težina. Norveški radijator će zauzimati dosta manje prostora kada se nađe u prostorijiza razliku od TA peći. Montaža ne predstavlja problem, najčešće je to kačenje na zid, a s obzirom na to da su ovi radijatori laki (teže oko 5 kg), to nije tako težak posao.
Ovaj radijator nije predviđen za ogromne prostorije već za manje ali izolovane. Potrebno je odrediti kvadraturu prostora i odlučiti da li je ovaj vid grejanja pravi za vas.
Dakle kada govorimo o uštedi energije, ne možemo reći-manja nego racionalna potrošnja jer mi podešavamo temperaturu i trošimo energiju po potrebi.
Pored montiranja na zid, oni se mogu postaviti i na pod te se pomerati uz pomoć točkića koji su ugrađeni na dnu uređaja.
Većina panelnih radijatora ima zaštitu od pregrevanja, tako da pružaju i sigurnost tokom korišćenja.
Iako postoje mnoge alternative za TA peć, za Smederevac, i dalje se mnogi stanovnici odlučuju za te vidove grejanja kao tradicionalne i proverene. I dalje je zastupljeno grejanje na drva, na ugalj, ali u budućnosti možemo očekivati sve veći prlaz na modernije vidove grejanja.

Autor: Ivona Đurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *