30 GODINA OD SMRTI KRALJA KAFANSKE MUZIKE

Kultura

Na današnji dan te davne 1991. godine preminuo je Toma Zdravković,  čovek čije su pesme veće od života, nepopravljivi boem i kralj kafane koji decenijama kasnije svojim pesmama mami emocije i suze.

Toma Zdravković je rođen 20. Novembra 1938. godine u Aleksincu. Bio je jugoslovenski pevač narodne muzike, kompozitor i pesnik. Bio je treći po redu od petoro dece. Početkom rata, cela porodica se preselila u mesto zvano Pečenjevce, u blizini Leskovca. Bio je nepopravljivi boem, ženio se četiri puta. Imao je ćerku Žaklinu I sina Aleksandra.

Toma nije bio samo kafanski pevač, već I kafanski čovek. Iako je pola života pevao o ljubavi i ženama, njegova najveća ljubav je stala u jednu čašicu. Njegov najveći neprijatelj bio alkohol, nije ga se odrekao sve do poslednjeg dana, uprkos svim savetima lekara. Jer “Život je jedan I šta će mi ako ne znam da ga živim sa uživanjem” …

„Spavali smo na podu i pokrivali se krparama, sve su nas vaške pojele“ pričao je njegov drugar Staniša. Pre početka karijere Toma I Staniša su bili “cimeri” u jednom malom sobičku u ulici Nikole Tesle 25 kod neke “teta Živke”. Uputivši se u kafanu “Radan” u Leskovcu da mole za ostatke trpeze, sudbina ih je preduhitrila I promenila im životne puteve.

Imao je Toma sreće jer ga je te večeri čuo upravnik Pozorišta u Leskovcu i pitao ga hoće li da peva u predstavi „Zona Zamfirova“.

I Toma je te noći pristao, ali za dve činije pasulja i dva parčeta hleba.

“Živeo je za muziku. Bio je čovek koji nije imao ni trunku pohlepe za bogatstvom, za nekim dobrima, kućama, stanovima… Novac ga nije interesovao. Jedino je voleo da ima auto, da može da ode negde i stigne kad treba. Pare su mu služile samo da ih što pre potroši. I uvek ih je trošio u nekoj kafani. Tako je živeo do kraja.” rekao je brat Novica za Novosti.

Pevao je o mnogo žena, ali poznato je da je najtužniju pesmu posvetio Slavici. Slavica je imala plavu kosu i oči, a iza nje je ostala pesma “Buket belih ruža”, koja možda ne spada među njegove najveće hitove, ali definitivno krije najtužniju, štaviše, jezivu istinitu priču o njegovoj prvoj ljubavi koja je umrla ne napunivši 20 godina.

Tomina kuma, pevačica Olivera Katarina jednom prilikom je izjavila za Novosti „Bio je savremeni trubadur. Njegova duša bila je satkana od ljubavi. Nosio je ljubav i prema grešniku i prema stradalniku i prema svakom biću na ovom svetu. Tražio je opravdanje, a ne osudu. U očima mu je bila toplina. I neviđena nežnost. I ljubav. Kad gleda, kao da natapa nežnošću i ljubavlju.“

Novac koji je zarađivao trošio je nemilice. Ostavši bez dinara i uveren da će brzo umreti zbog zdravstvenih problema, pobegao je prvo u Ameriku, a potom se 1974. zaputio u Kanadu. Razočaran životom među emigrantima, piše pesmu „Dotak’o sam dno života“.

Toma Zdravković je bio čovek koji bi jednoga dana bio ekstremno bogat, a već sledećeg nije imao ni za hleb i mleko. Veruje se da kada je umro, nije imao para ni za sahranu, jer je navodno sve potrošio na poroke. Preminuo je u ponedeljak 30. septembra 1991. godine u Beogradu, u 53. godini života. Sahranjen je na Centralnom groblju u Beogradu.

Autor: Anđela Golijanin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *