Šta posle Angele Merkel?

Politika

Šef nemačke vlade je već godinama unazad Angela Merkel. Poznata je našoj javnosti ne samo po tome što uspešno vodi poslove ove države, već i zbog brojnih poslova koje je sklopila sa Srbijom. Počela je da se bavi politikom još 90ih, kada je vršila funkciju ministarke za životnu sredinu i nuklearnu energiju. Postaje kancelarka 2005. godine, pa se može reći da će ostati upamćena po dugoj ulozi u politici, ali i kao veoma moćna ličnost u savremenoj Nemačkoj. Ona će sada na jesen skoro punih 16 godina obavljati ovu funkciju što je u savremenom svetu dosta dug period učestvovanja na političkoj sceni.
Ne samo u evropskoj nego i u svetskoj politici se ističe kao izuzetna političarka. U prošlosti su uvek na javnoj sceni bili dominantni muškarci, pogotovo kada je reč o obavljanju neke javne fukcije, ali Angela je suzbila predrasude i dokazala da žene i te kako mogu uspešno da upravljju mnogim poslovima u državi. Omogućila je stabilnu politiku i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu. Ova država ima veoma dobru poziciju i položaj jer je članica i Evropske unije i NATO saveza. Poznata je i po tome što je ostvarila dugotrajne i dobre odnose sa mnogim zemljama, poput Kine, Rusije ali i sa drugim zemljama Azije.
Za vreme obavljanja ove funkcije Angela je ostvarila velike napretke, ne samo na političkom već i na ekonomskom planu. Iako su u toku pandemije odnosi zahladneli, naš predsednik je uspostavio zaista divne odnose sa nemačkom kancelarkom. Zalagala se za pomirenje i evropsku integraciju, ali i za pristojno i mirno društvo.
Nemačka ima velike prednosti, što pokazuju i ne tako male brojke onih građana, pogotovo mladog i obrazovanog stanovništva koji odlaze u ovu državu u potrazi za boljim obrazovanjem i uslovima za rad. Mnogima je ova država postavila dobar temelj i pružila mogućnost kasnijeg napretka u karijeri. Ne samo obični radnici, nego i stručnjaci poslove nalaze upravo u ovoj evropskoj zemlji.
Kao i ostale ličnosti na javnoj političkoj sceni, tako i u Nemačkoj su poznate razne spletke i afere koje još uvek nisu rešene, i koje će verovatno ostati nerešene i nakon odlaska Angele Merkel. Da li će novi šef vlade obezbediti pravedniju politiku, bez afera, saznaćemo na jesen kada se ova dugogodišnja kancelarka povuče sa političke scene.

Autor: Kristina Ivanović

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *