Film o Tomi Zdravkoviću konačno je stigao

Kultura

Čuveni Toma Zdravković. Naš najpoznatiji i najveći boem. Narodni pevač koji je obeležio mnoga slavlja i veselja u kafanama. Svojim prelepim nežninm glasom često je znao da izazove izlive emocija i najdublja osećanja onih koji su ga rado slušali. Ljudi su ga slušali sa uživanjem, a kada je započeta masovna proizvodnja ploča i kaseta, slušanje njegovih pesama nije prestajalo. Vrhunac svoje karijere je upravo i doživeo u tom periodu 80ih.

 

Rođen je u Aleksincu, ali je pre početka rata svoju ranu karijeru započeo u Leskovcu i kasnije nastavio u prestonici Beogradu. Može se reći da njegov život nimalo nije bio monoton. Čak se četiri puta ženio, a najveći porok sa kojim se tokom celog svog života suočavao bio je alkohol. Iako je dosta naštetio njegovom zdravlju, on nije želeo da se suoči sa ovim porokom. Vodio je dinamičan život. Bio je bogat, ali znao je da ostane bez dinara u džepu. Bio je dobar pevač, prijatelj a pre svega dobar čovek. Živeo je za trenutak i vodio se strastima i emocijama.
Njegova karijera je počela i završila se u kafani. Pevao je, pisao i komponovao pesme za svoju dušu i veliki broj svojih obožavalaca. Svu svoju energiju uložio je na pesme i karijeru. U njegovim pesmama, koje je i sam pisao, ne može a da se ne osete emocije i ljubav koje je u njih pretočio. Pesme su pisane za kafane i kafanska veselja, gde se i danas mnogi vesele i uživaju uz njegove pesme.
Sahranjen je u Beogradu, a u Leskovcu mu je podignut spomenik u prirodnoj veličini. U njegovu čast otvoren je i restoran „Tomina priča“, a 2016. godine održan i koncert u Beogradu.
Mnogi ga se i dalje vrlo rado sećaju, ne samo kolege već i mnogobrojna publika. Ostavio je dubok trag i pečat i na starije i na mlađe generacije. Njegova ljubav prema muzici uvek će živeti u njegovim pesmama. Zahvaljujući divnim kompozicijama koje je ostavio iza sebe, ovaj boem nikada neće biti zaboravljen. U njegovu čast i lepo sećanje, snimljen je film čija je premijera održana ove godine u avgustu na Sarajevo film festivalu. U ovom filmu je prikazan ne samo njegov život, već i početak i kasniji razvoj karijere, njegovi uspesi i vrhunac, kao i sjaj i toplina koju je kroz muziku proširio Jugoslavijom. Pominju se i ljubavi koje su mu bile najveća inspiracija, ali i brojni prijatelji i umetnici koje je poznavao i stekao na svom životnom putu. Njegovo ponašanje, njegove emocije i sama njegova duša prikazana su upravo u ovom filmu.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *