PAVLE BIHALI I LEVIJATAN – pod plaštom zaštitnika maltretiraju maloletnike i žene

Politika

Levijatan je osnovan 2015. godine, a postali su viralni tek 2016. deljenjem video  snimaka na kojima se prikazuje maltretiranje životinja, šireći svest o potrebi konkretnog  Zakona o zaštiti životinja.

Ovaj pokret čine mahom muškarci srednje dobi, debelih dosijea i burne prošlosti, na čelu sa Pavlom Bihalijem, aktivistom i političarem srpsko-jevrejskog porekla. Od njihovog pojavljivanja bili su prisutni u medijima zahvaljujući brojnim angažovanjima, ali i ispadima i političkoj nekorektnosti.

  1. je Pavle Bihali, inače samoprozvani zaštitnik životinja, izričito tvrdio da nikada neće biti politički opredeljen, da se nikada neće prikloniti nekoj političkoj partiji a kamoli postati ista. Sve do 2020. kada je u koaliciji sa Jovanom Stojković, liderom pokreta “Živim za Srbiju” izašao na izbore i doživeo epski krah, ne osvojivši ni 1% glasova.

Mnogi analitičari tvrde da je “Levijatan” pod dirigentskom palicom vlasti. „Neke stvari su vrlo očigledne – dozvoljeno im je da rade šta žele, ne postoji reakcija institucija na to što oni rade. Mislim da takvi pokreti, kao i manji pokreti i partije koji oduzimaju nekom glasove, mogu da budu dobar način da se konstruiše broj mandata koji neka lista osvoji, ali i da se jedan deo biračkog tela čak i pacifikuje, ako za to bude bilo potrebe“ – ocenio je analitičar Luka Božović.
Sam izlazak na izbore je vrlo upitan i sumnjiv. Dok su se prikupljali potpisi nepoverenje naroda prema Levijatanu je bilo vidno te su i potpisi izostali, sve do 48 sati pred istek roka – tada je broj potpisa naglo skočio, a Jovana Stojković i Pavle su uspeli u svojoj nameri, i izašli na izbore. Analitičari i veliki deo javnog mnjenja su ovaj slučaj pripisali uplitanju SNS-a kao slamku za spas ovoj koalici. Ipak, to nije sprečilo krah koalicije  koji je usledio.

Spoj nespojivog – jevrejsko poreklo i nacistički simboli

Bihalijeva pojava se odavno ne vezuje samo za zaštitu životinja već i za veličanje nacističke ikonografije.


„Prvo, ja sam jevrejskog porekla, pa kako onda mogu da budem fašista? Biti nacionalista i fašista su dve potpuno različite stvari. Ja nisam ni jedno ni drugo, ali ljudi mešaju pojmove. Ne znaju istoriju i ne znaju ko mi je bio deda“, poručio je Bihali u intervjuu za Radio Tivat.  Ipak, njegovo jevrejsko poreklo mu nije prepreka da šalje nesakrivene nacističke poruke.
Samo jedna od takvih poruka je slika Bihalija u majici sa amblemom orla, nalik onom koji je bio zaštitnik znak nacističke Nemačke.

Javne hajke, pretnje, maltretiranje slabijih

Prilikom deljenja sadržaja na kojima se prikazuje mučenje životinja, Levijatan je neretko nudio novčane nagrade pronalazaču počinioca, pozivajući na još gore nasilje. Dešavalo se i da svoju silu upotrebe nad nedužnim ljudima, a posebno zadovoljsto im predstavlja otimanje rasnih pasa, naročito od slabijih.
Prošle godine su podelili snimak koji ih je proslavio – navodno su spasili stafordskog terijera iz kandži vlasnika koji ga je zlostavljao tokom priprema za krvoločne borbe. Nedugo zatim se javila grupa  građana koji tvrde da je u pitanju notorna laž, te da je Levijatan “izvršio rasistički napad” na romsku porodicu Garip sa Dorćola, i da je dvadeset momaka na silu, uz mnoge uvrede i pretnje otmicom i smrću, otelo psa iz dvorišta.
Porodicu Garip čine trojica maloletnih dečaka i jedna devojčica koji odrastaju u najtežim uslovima, bez majke, uz nepokretnog i bolesnog oca.
“Volimo životinje, ceo život ih gajimo i hranimo! Nismo očekivali da ovako nešto može da se desi. Samo su nam upali u dvorište. Psovali su i pretili da će da odvedu i jednog od nas. Psovali su nam majku cigansku i tražili da im dovedemo staforda koga su potom odveli.”, rekli su dečaci iz porodice Garip.
Povod za najskoriji incident je Instagram priča jedne mlade Beograđanke. Naime, ona je objavila fotografiju na kojoj pokazuje srednji prst, dok je u pozadini iste parkiran kombi sa logom Levijatana. Devojka je danima zatim prolazila kroz najstrašniji period njenog života.
Sudeći po narednim fotografijama koje je podelila sa pratiocima, simpatizeri i članovi Levijatana su joj dodeljivali najgore uvrede, a nije manjkalo ni pretnji. Ovo su samo neke od stotine poruka koje je javnost imala prilike da vidi.

Pretukli građanina zbog komentara na Fejsbuku
Navikli smo da vlast ni nadležne institucije ne reaguju po pitanju divljanja Levijatana i uzimanju pravde u svoje ruke, ali Levijatan je dostigao novi nivo – šestorica junaka je prebilo Borisa Mikluša, a razlog je bio sporan komentar na internetu.
Prema navodima krivične prijave, osumnjičeni su 2. oktobra na uglu ulica Milutina Uskokovića i Koste Abraševića presreli oštećenog M.B. od koga su zahtevali da, dok ga snimaju kamerom telefona, izgovori reči koje su od njega tražili, što je M. B. odbio, prenosi tužilaštvo.

Usled jakog udarca u glavu koji mu je otvorenom šakom zadao Boris Knežević oštećeni je pao, a ostali osumnjičeni su mu onda rukama i nogama zadali više udaraca u predelu glave i tela upućujući mu pretnje.

Dva dana kasnije, Knežević je telefonom pozvao Mikluša uputivši mu različite pretnje zahtevajući od njega da na društvenoj mreži Fejsbuk objavi snimak u kojem se izvinjava za komentar koji je ranije ostavio u vezi delovanja grupe Levijatan. Već sutradan je usledio novi poziv, ali ovog puta je bio poslovne prirode. Predstavio se kao mušterija kojoj treba električar, što je bila struka prebijenog Mikluša. Otišao je na dogovoreno mesto kako bi obavio posao ni ne sluteći da mu je tamo postavljena zamka i da ga je čekala grupa muškaraca koja ga je napala i pretukla.

Slučaj Željko Mitrović

„Nema zaštićenih vrsta u Srbiji osim grabljivaca koji su uzurpirali vlast i oteli institucije od građana. Jedan od njih, Željko Mitrović, pohvalio se na Tviteru letom iznad rezervata Uvac, staništu beloglavog supa, inače zaštićene vrste“, saopštila je Narodna stranka Užice.
Simbioza Željka Mitrovića i aktuelne vlasti nam je itekako znana, te nas ne čudi izostanak reakcije nadležnih institucija na ovaj postupak.
“U isto vreme, Fond za zaštitu ptica saopštio je da je helikopter leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova. Preplašeni mladunci su, mada nesposobni za let, iskakali iz gnezda. Evidentirano je šest koji su ispali iz gnezda. Meštani i čuvari spasili su tri.

U zemllji gde ne postoje institucije, reakcija na ovo zlodelo će, naravno, izostati. Mitrović, naravno, neće bidi predmet istrage, ni sankcija. Zašto je ovaj čovek izvan zakona, a u rezervatu i bukvalno helikopterom iznad  mladunaca zaštićene vrste?”

Kako nas momci redovno podsećaju da su tu upravo zbog životinja i njihove zaštite, pojedini građani su kontaktirali Levijatan, koji je u više navrata hapsio nasilnike i one za koje smatra da su životno ugrozili bilo koju životinju. Reakcija je izostala. Pravdali su se time što nemaju dovoljno dokaza da pokrenu postupak protiv Željka Mitrovića, iako je sam Mitrović objavio snimak nadletanja na svon Tviter nalogu.
Ostaje nam da postavimo pitanje – kada, i da li će uopšte Levijatan početi neselektivno da brani životinje, nezavisno od identiteta i moći zlostavljača?

 

Nacionalizam odavno biva degradiran kvazi opozicijom koja predstavlja desnicu, te kao takav postaje, sa sve svojim predstavnicima, predmet podsmeha i benigna pretnja po vlast.
Javno mnjenje se posredstvom lažno objektivnih medija, a zapravo sklonih vlasti, sve više obmanjuje i  zamajava nerelevantnim, sporednim vestima koje ne predstavljaju istinski značaj; dok se o postojanim problemima ne piše i ne izveštava, a jedno od njih je  saopštavanje jasnih znakova da opozicija u Srbiji maltene ne postoji, a znani predstavnici iste su redovni gosti u Predsedništvu.

Autor: E.B

5 thoughts on “PAVLE BIHALI I LEVIJATAN – pod plaštom zaštitnika maltretiraju maloletnike i žene

  1. Нациста а јевреј, дакле самомрзац који се, без образа и јасне идеје, шлихта и увлачи власти! На нивоу са Јованом Стојковић која оправдава насиље над женама! Што више раскринкати и једно и друго, и њима сличне, томе служе медији!

  2. Čisto podsetnik da na guglu ukucate dudlač i da kliknete na što više linkova koji imaju veze za pajom lezbijatorom kako bi ga algoritam bolje prepoznao.

    Pozdrav vrste srdačan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *