Da li treba Srbija da uđe u ODKB

Politika

ODKB- Organizacija dogovora za kolektivnu bezbednost  je vojni savez sa sedištem u Moskvi. Formiran je u više etapa: 15.maja 1992. donet je osnivački akt Dogovora o kolektivnoj bezbednosti, registrovan u Sekretarijatu OUN, čime je dobio međunarodnu- pravno dimenziju. Svoji konačnu formu dobija septembra 2003. i status posmatrača u Generalnoj skupštini OUN 2.decembra 2004. godine.

Članice ODKB-a su: Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan. Naime, tu se nalaze zemlje posmatrači gde se od 2013. ubraja i naša Srbija ,ali i Avganistan. Potencijalne zemlje članice jesu: Egipat, Iran i Indija. Generalni sekretar ODKB-a je ruski general Nikolaj Bordjuža. Najvažnija tela su: Savet kolektivne bezbednosti, Asembleja ODKB I Komisija po vojno ekonomskoj saradnji MKVS.

ODKB fokus stavlja na održanje mira, međunarodne i regionalne bezbednosti i stabilnosti; zaštitu na kolektivnoj osnovi nezavisnosti, teritorijalne celovitosti i suvereniteta zemalja- članica.

Prema poslednjim novostima, prošle godine ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar ODKB-a, Stanislav Vasiljevič Zas imali su prilike da se sastani razgovaraju o zajedničkoj saradnji. Naime, obe strane su optimistično iznele stav o saradnji i formirale zajednički interes i cilj kojim će težiti.

Takođe, izrazili su zajedničko opredeljenje za nastavak aktivnosti u okviru Omladinskog foruma i saglasili se sa tim da su edukacija i stalno usavršavanje potrebni mladim generacijama kako bi mogle bolje da sagledaju priirodu savremenih izazova, rizika i pretnji i njihov uticaj na bezbednost, ali i da razmenjuju iskustva u suprostavljanju razičitim oblicima ugrožavanja bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Autor: Milena Vlajić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *